Kancelar dinastije Tang – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 11: Red 11:
* ''Neishì Sheng'' (內侍省) -- [[eunuh|eunuški]] biro (različiti nivo od gore navedenog zakonodavnog biroa), od strane Wenovog sina [[car Yang od Suija|cara Yanga]] promijenjeno u ''Diannei Sheng'' (殿內省)
* ''Neishì Sheng'' (內侍省) -- [[eunuh|eunuški]] biro (različiti nivo od gore navedenog zakonodavnog biroa), od strane Wenovog sina [[car Yang od Suija|cara Yanga]] promijenjeno u ''Diannei Sheng'' (殿內省)


Pod carem Wenom se izvršni biro smatrao najvažnijim, s obzirom da su ga vodili najugledniji službenici, kao [[Gao Jiong]], [[Yang Su]] i [[Su Wei]], te se općenito smatrali kancelarima (s obzirom da je imao dva načelnika, zvao se ''Shangshu Puye'' (尚書僕射)). Ouyang. pak, tvrdi da su se i načelnici ispitnog i zakonodavnog biroa također smatrali kancelarima.<ref name=NBT61>''[[New Book of Tang]]'', vol. 61.</ref>
Pod carem Wenom se izvršni biro smatrao najvažnijim, s obzirom da su ga vodili najugledniji službenici, kao [[Gao Jiong]], [[Yang Su]] i [[Su Wei]], te se općenito smatrali kancelarima (s obzirom da je imao dva načelnika, zvao se ''Shangshu Puye'' (尚書僕射)). Ouyang. pak, tvrdi da su se i načelnici ispitnog i zakonodavnog biroa također smatrali kancelarima.<ref name=NBT61>''[[Nova knjiga Tanga]]'', vol. 61.</ref>


== Reference ==
== Reference ==

Verzija na datum 26 juli 2011 u 02:59

Kancelar dinastije Tang (kineski: pinyin: zǎixiàng) je naziv za titulu, odnosno čin polu-formalne prirode koji se koristio za najviše velikodostojnike u doba kineske dinastije dinastije Tang.


Porijeklo

Ouyang Xiu, autor Nove knjige Tanga, navodi kako je dinastija Tang sistem naslijedila od svoje prethodnice dinastije Sui, te da je osnivač Suija, car Wen, podijelio svoju državnu upravu u pet glavnih biroa:

  • Shangshu Sheng (尚書省) -- izvršni biro
  • Menxia Sheng (門下省) -- ispitni biro
  • Neishǐ Sheng (內史省) -- zakonodavni biro (različiti izgovor od dolje navedenog eunuškog biroa)
  • Mishu Sheng (秘書省) -- arhivski biro
  • Neishì Sheng (內侍省) -- eunuški biro (različiti nivo od gore navedenog zakonodavnog biroa), od strane Wenovog sina cara Yanga promijenjeno u Diannei Sheng (殿內省)

Pod carem Wenom se izvršni biro smatrao najvažnijim, s obzirom da su ga vodili najugledniji službenici, kao Gao Jiong, Yang Su i Su Wei, te se općenito smatrali kancelarima (s obzirom da je imao dva načelnika, zvao se Shangshu Puye (尚書僕射)). Ouyang. pak, tvrdi da su se i načelnici ispitnog i zakonodavnog biroa također smatrali kancelarima.[1]

Reference

Općenito

Specifične

  1. Nova knjiga Tanga, vol. 61.