Razlike između izmjena na stranici "Tesla (jedinica)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 638 bajtova ,  prije 11 godina
nema sažetka uređivanja
Magnetna indkcija se definiše kao broj linija magnetnog polja po jedinici površine . Svojstvo magneta da mijenjaju okolinu u kojoj se nalaze je nazvano magnetno polje . Dogovoreno je da se magnetno polje predstavlja linijama koje imaju smjer od sjevernog ka južnom polu magneta. Što je magnetno polje jače linije polja su gušće. Jedinica za jačinu magnetnog polja je Veber [Wb].
Na primjer ako se magneta koji je postavljen na vodoravnu površinu raspu sitni komadici metala , a zatim izazovu blage vibracije površine na kojoj se nalati magnet . Komadići metala će se postaviti u pravcu linija magnetnog polja i vizuelno predstaviti magnetno polje magneta .
 
U uobičajnom primenama u tehnici koriste se jačine magnetne indukcije do 3-4 T.
Najveća ikada ostvarena magnetna indukcija na Zemlji proizvedena je kontrolisanom eksplozijom u gradu Sarov u Rusiji. Tada je ostvarena magnetna indukcija intenziteta 2800 T. Ove jačina magnetne indukcije su jako male kada se uporede sa jačinama magnetne idukcije koje postoje u svemiru. Pulsar stvara magnetnu indukciju od deset milijardi T, dok neutronska zvezda stvara magnetnu indukciju od deset biliona T.
Osim Tesle , i drugi naučnici su dobili jedinicu mjere u njihovu čast , kao što su Amper , Hertz , Ohm , Volt , Kelvin itd.
 
Anonimni korisnik

Navigacijski meni