Bangkok – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: la:Bancocum
m robot Dodaje: yo:Bangkok
Red 125: Red 125:
[[war:Bangkok]]
[[war:Bangkok]]
[[wuu:曼谷]]
[[wuu:曼谷]]
[[yo:Bangkok]]
[[zh:曼谷]]
[[zh:曼谷]]
[[zh-classical:曼谷]]
[[zh-classical:曼谷]]

Verzija na datum 28 novembar 2009 u 21:22

Bangkok
Grad Bangkok

Bangkok je glavni i najveći grad Tajlanda. Grad se nalazi na istočnoj obali Chao Phraza rijeke nedaleko od Tajlandskog zaljeva. Bangkok je također jedan od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu.

Gradom upravlja guverner koji se bira na četvorogodišnji period. Trenutni guverner je Suhumband Paribatra od februara 2009.

Geografija

Provincija Bangkok graniči s još šest drugih: Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Samut Sakhon i Nakhon Pathom, a svih pet čini jednu konurbaciju metropolitanskog područja Bangkoka. Površina regiona Bangkoka je 1568,7 km². Nadmorska visina grada je svega 2 metra iznad nivoa mora, što dovodi do poplava u monsunskom periodu. Pored toga, s obzirom da je grad izgrađen na močvarnom zemljištu, dolazi do slijeganja terena koje se procjenjuje na 5 do 10 cm godišnje.

Povijest

Bangkok je nekoć bio manje trgovačko središte na ušću rijeke Chao Phraya za vrijeme kraljevstva Ayutthaya. Nakon pada Ayutthaye, godine 1768. postaje glavnim gradom kraljevstva, no sadašnja kraljevina Rattanakosin počinje tek 1782. kada se glavni grad preselio na drugu stranu rijeke nakon što su ga opustošili Burmanci. Taj se glavni grad kraljevstva Rattanakosin danas češće naziva "Phra Nakhon", odnoseći se na stare granice jezgre metropole dok se pod imenom Bangkok misli na urbanu nadogradnju još od 18. stoljeća koja danas čini milijunski grad sa svojom javnom upravom i gradonačelnikom.

U razdoblju od više od dva stoljeća, Bangkok se razvio u političko, društveno i gospodarsko središte Tajlanda, pa i Indokine te cijele Jugoistočne Azije. Njegov ga je utjecaj u umjetnosti, politici, modi, obrazovanju i razonodi kao i položaj poslovnog, financijskog i kulturnog središta doveo na status "globalnog grada".

Stanovništvo

Bangkok je 22. po redu najveći grad na svijetu, s službeno 6 355 144 prijavljenih stanovnika. Ipak, kao i kod većine područnih centara, zbog golemog broja neregistriranih trajnih doseljenika sa sjevera Tajlanda i iz mnogih drugih azijskih zemalja te onih koji dnevno obitavaju u Bangkoku radi posla, populacija grada se procjenjuje na otprilike 12 milijuna. Zbog toga stanje stanovništva zemlje više nije homogeno (Tai) već je preraslo u rastuću mješavinu zapadnjaka, Indijaca i Kineza, zbog čega grad ima status svjetskog grada. Grad je zapravo dio gusto naseljenog trokuta središnjeg i istočnog Tajlanda koji se proteže od Nakhon Ratchasime do industrijalizirane istočne obale - najveće takve kopnene regije Jugoistočne Azije.

Gospodarstvo

Bangkok je jedan od ekonomsko najdinamičnijih i socijalno progresivnih gradova Jugoistočne Azije. Po nekim tvrdnjama se smatra kao regionalni centar koji napreduje da postane rival Singaporeu i Hong Kongu mada pati od lope infrastrukture i socijalnih problema zbog svog prebrzog razvoja.

Sačuvan je stari dio grada sa sojenicama, kolibama na brodicama i splavima usidrenim u rukavcima i kanalima rijeke Chao Phraya (Menam). Kulturno središte sa sveučilištem (1917.), znanstvenim institutima, akademijom likovnih umjetnosti, knjižnicama, čuvenim budističkim pagodama Wat-Poi Wat-Prakeo. Grad podupire industrija tekstila, drva, cementa, keramičkih i kemijskih proizvoda, tvornica vagona i zrakoplova, rafirenije nafte, ljuštionica riže. Ima međunarodni aerodrom.