Archaeopteryx – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
m sređivanje
Red 19: Red 19:
Praptica se razvila od [[dinosaur]]a teropoda, te predstavlja prijelazni oblik između [[ptica]] i [[gmaz]]ova. Imala je [[krila]] i bila je pokrivena [[perje]]m. Živjela je prije približno 145 milijuna godina u kasnom dijelu geološkog razdoblja [[Jura|Jure]]. Nije poznato je li arheopteriks mogao zaista letjeti, ili je samo poskakivao naokolo i jedrio sa stabala.
Praptica se razvila od [[dinosaur]]a teropoda, te predstavlja prijelazni oblik između [[ptica]] i [[gmaz]]ova. Imala je [[krila]] i bila je pokrivena [[perje]]m. Živjela je prije približno 145 milijuna godina u kasnom dijelu geološkog razdoblja [[Jura|Jure]]. Nije poznato je li arheopteriks mogao zaista letjeti, ili je samo poskakivao naokolo i jedrio sa stabala.


Fosilni ostaci sačuvali su osim [[kostur]]a još i otisak perja, što ukazuje na pripadnost pticama. Znakovi pripadnosti gmazovima su čeljust sa [[zub]]ima u [[alveola|alveoli]], te životinjski rep dug oko 30 cm sa oko 20 ili 21 kralješkom (cijela praptica bila je duga oko pola metra). Grudna kost joj je još uvijek slabo razvijena, kosti zastopalja (metatarsus) i zapešća (metacarpus) pak još nisu razvijene. Na ima tri jednostavna prsta s kandžama za pridržavanje. Arheópteriks je jedini poznati predstavnik podrazreda Sauriurae odnosno Archaeornithes. U drugi podrazred Odonthognathae ubrajaju se dvije vrste arheópteriksa iz razdoblja Krede.
Fosilni ostaci sačuvali su osim [[kostur]]a još i otisak perja, što ukazuje na pripadnost pticama. Znakovi pripadnosti gmazovima su čeljust sa [[zub]]ima u [[alveola|alveoli]], te rep dug oko 30 cm sa oko 20 ili 21 kralješkom (cijela praptica bila je duga oko pola metra). [[Grudna kost]] joj je još uvijek slabo razvijena, kosti zastopalja (metatarsus) i zapešća (metacarpus) pak još nisu razvijene. Na ima tri jednostavna prsta s kandžama za pridržavanje. Arheopteriks je jedini poznati predstavnik podrazreda [[Sauriurae]] odnosno [[Archaeornithes]]. U drugi podrazred [[Odonthognathae]] ubrajaju se dvije vrste arheopteriksa iz razdoblja [[kreda|krede]].


Sedmi kostur, za koji se ranije mislilo da pripada vrsti arheópteriks, u 2001, je uvršten u red Wellnhoferia. Preostalih šest primjeraka uistinu pripada vrsti arheópteriksa. (New Scientist, 17. travnja 2004, p. 17).
Sedmi kostur, za koji se ranije mislilo da pripada vrsti arheopteriks, [[2001]]. je uvršten u red Wellnhoferia. Preostalih šest primjeraka uistinu pripada vrsti arheopteriksa. <ref>New Scientist, 17. travnja 2004, p. 17</ref>

== Galerija ==
<gallery>
Image:Archeopterix-img 0293.jpg
Image: Archaeopteryx 2.JPG
Image: Archaeopteryx EF.jpg
Image: Archaeo 958.JPG
Image: Archaeopteryx skull 0490.JPG
</gallery>
[[Kategorija:Ptice]]
== Izvori ==
{{izvori}}
[[ar:أركيوبتركس]]
[[bn:আর্কিওপ্টেরিক্স]]
[[bar:Archäopteryx]]
[[br:Arkaeopteryks]]
[[bg:Археоптерикс]]
[[ca:Arqueòpterix]]
[[cs:Archaeopteryx]]
[[da:Archaeopteryx]]
[[de:Archaeopteryx]]
[[nv:Naayée tsídi']]
[[en:Archaeopteryx]][[et:Ürglind]]
[[es:Archaeopteryx]]
[[eo:Arkeopterigo]]
[[fa:آرکئوپتریکس]]
[[fr:Archaeopteryx]]
[[ko:시조새]]
[[id:Archeopteryx]]
[[is:Öglir]]
[[it:Archaeopteryx lithographica]]
[[he:ארכיאופטריקס]]
[[ka:არქეოპტერიქსი]]
[[lv:Arheopterikss]]
[[lt:Archeopteriksas]]
[[hu:Archaeopteryx]]
[[mr:आर्चिओप्टेरिक्स]]
[[nl:Archaeopteryx]]
[[ja:始祖鳥]]
[[nn:Archaeopteryx]]
[[pl:Archaeopteryx]]
[[pt:Arqueopterix]]
[[ro:Archaeopteryx]]
[[ru:Археоптерикс]]
[[simple:Archaeopteryx]]
[[sk:Archaeopteryx]]
[[sl:Praptič]]
[[fi:Archaeopteryx]]
[[sv:Archaeopteryx]]
[[tr:Archaeopteryx]]
[[uk:Археоптерикс]]
[[vi:Archaeopteryx]]
[[zh:始祖鸟]]

Verzija na datum 12 august 2009 u 09:49

Šablon:Taxobox Praptica ili arheopteriks (lat. Archaeopteryx lithographica) je najstarija poznata ptica. Sedam primjeraka arheopteriksa pronađeno je u vapnenačkim naslagama u blizini Eichstätta i Solnhofna u Bavarskoj u južnoj Njemačkoj.

Praptica se razvila od dinosaura teropoda, te predstavlja prijelazni oblik između ptica i gmazova. Imala je krila i bila je pokrivena perjem. Živjela je prije približno 145 milijuna godina u kasnom dijelu geološkog razdoblja Jure. Nije poznato je li arheopteriks mogao zaista letjeti, ili je samo poskakivao naokolo i jedrio sa stabala.

Fosilni ostaci sačuvali su osim kostura još i otisak perja, što ukazuje na pripadnost pticama. Znakovi pripadnosti gmazovima su čeljust sa zubima u alveoli, te rep dug oko 30 cm sa oko 20 ili 21 kralješkom (cijela praptica bila je duga oko pola metra). Grudna kost joj je još uvijek slabo razvijena, kosti zastopalja (metatarsus) i zapešća (metacarpus) pak još nisu razvijene. Na ima tri jednostavna prsta s kandžama za pridržavanje. Arheopteriks je jedini poznati predstavnik podrazreda Sauriurae odnosno Archaeornithes. U drugi podrazred Odonthognathae ubrajaju se dvije vrste arheopteriksa iz razdoblja krede.

Sedmi kostur, za koji se ranije mislilo da pripada vrsti arheopteriks, 2001. je uvršten u red Wellnhoferia. Preostalih šest primjeraka uistinu pripada vrsti arheopteriksa. [1]

Galerija

Izvori

  1. New Scientist, 17. travnja 2004, p. 17