Nibelungenlied

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pesma o Nibelunzima)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prva strana rukopisa Pjesme o Nibelunzima koja potiče od oko 1220.

Pjesma o Nibelunzima (njemački: Nibelungenlied) je epska pjesma na srednjogornjonjemačkom jeziku koja govori o germanskom junaku Siegfriedu na dvoru Burgunda, njegovom ubistvu i osveti njegove supruge Kriemhilde. Originalni rukopis je izgubljen, ali se očuvalo dovoljno kasnijih kopija da se rekonstruira autentični tekst, odnosno datira na početak 13. vijeka. Većina historičara književnosti smatra da je napisana u austrijskom gradu Passau, te da se temelji na motivima drevnih germanskih saga o Nibelunzima.

Pjesma se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu je opisan brak Siegfrieda, krunskog princa Xantena, sa burgundskom kraljicom Kriemhilde, odnosno brak njenog brata, kralja Gunthera, sa mitskom islandskom kraljicom Brunhilde; s obzirom da je Siegfried pomogao Guntheru da obljubi svoju suprugu, između Brunhilde i Kriemhilde nastaje suparništvo koje će okončati Guntherov vazal Hagen tako što mučki ubije Siegfrieda. U drugom dijelu Kriemhilde, koja se poslije Siegfriedove smrti udala za hunskog kralja Etzela (Atila), osvećuje Siegfriedovu smrt tako što Gunthera, Brunhilde i cijelo burgundsko plemstvo poziva u današnju Mađarsku na Etzelov dvor gdje dolazi do krvavog sukoba u kome će svi Burgundi, ali i sama Kriemhilde smrtno stradati.

Vjeruje se da je kao historijska podloga događaja opisanih u epu poslužio napad Huna, koje je angažirao zapadnorimski vojskovođa Flavije Aecije, na grad Augusta Vangionum (današnji Worms u Njemačkoj), sjedište prvog Burgundskog kraljevstva 437. Huni su tada osvojili grad i masakrirali 20.000 stanovnika, uključujući cijelu kraljevsku porodicu.

Pjesma o Nibelunzima je postala jedno od najuticajnijnih djela njemačke književnosti i često se naziva njemačkom Ilijadom. Njeni motivi su često služili za kulturno oblikovanje njemačkog nacionalizma u svim njegovim fazama.

Pjesma o Nibelunzima je poslužila kao jedan od izvora Richardu Wagneru za njegovu znamenitu opernu tetralogiju Prsten Nibelunga. 1920-ih je poslužila za dva nijema fantasy filma u režiji njemačko-austrijskog filmaša Fritza Langa, a godine 2004. je ekranizirana kao njemačko-britanska miniserija Die Nibelungen (Sword of Xanten).

Izvori[uredi | uredi kod]