Singlica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Muzički singl)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

U muzici, singl ili singlica je muzičko izdanje koje sadrži snimak jedne ili više pesama. Uglavnom dve (A i B strana), ali ponekad i više. Uglavnom ne sadrži više od četiri pesme. Singlovi se mogu prodavati ili deliti kao promotivni materijal. NJihova osnovna namena često je promo-najava za predstojeći muzički album.

Singlovi se mogu izdavati u različitim muzičkim formatima:

Daunloud singlovi koji se sastoje od jedne pesme koja se dobija kao digitalni daunloud preko onlajn dobavljača. Uz originalnu pesmu ponekad idu i nekoliko njenih različitih remiksa.

CD singl se obično sastoji od glavne pesme (A-strana) uz koju idu i nekoliko manje bitnih pesama. Produženi CD singlovi ili maksi singlovi često uključuju nekoliko remiksa glavne pesme, još jednu pesmu (B-strana), a ponekad i kratki muzički spot. Većina CD singlova ima samo jednu glavnu pesmu i obično po njoj nose i naziv, ali poneki imaju duplu A-stranu, gde su u nazivu singla obe pesme ravnopravno potpisane.

Vinilni singl sadrži dve ili više pesama izdatih na tradicionalnoj gramofonskoj ploči. Pošto svaka strana sadrži po jednu pesmu, razlika između A i B strane je promotivne prirode. Vinilni singlovi su se originalno izdavali u papirnim omotima, ali danas se češće izdaju u čvršćim kutijama sa bukletom.

Kasetni singlovi — danas je ova vrsta izdanja prevaziđena i vrlo retko se izdaje kao komercijalno izdanje.