Meiji restauracija

Izvor: Wikipedia
(Preusmjereno sa Meiji revolucija)

Meiji revolucija, koja se ponekad nazivi Meiji restauracija ili Meiji preporod je naziv za prevrat kojim je u Japanu skršen šogunat i vlast nominalno preuzeta od strane cara Meijia.

U stvarnosti, prevrat su izveli samuraji i regionalni klanovi ujedinjeni u reformatorski pokret protiv šogunove vlasti, oslabljene nakon što je pod pritiskom zapadnih sila prekinuta viševjekovna politika izolacije Japana od vanjskog svijeta. Centar pokreta bio je u buntovnim, ali i zavađenim pokrajinama Satsuma i Choshu.

Oni su se ujedinili godine 1866. a godinu dana kasnije preuzeli carsku palaču, natjeravši posljednjeg šoguna Tokugawa Yoshinubu da podnese ostavku. Šogunovi pristaše su još dvije godine pružali oružani otpor.

Meiji revolucija predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji Japana i svijeta, jer je njime započeo proces napuštanja drevnih feudalnih institucija i ubrzane transformacije Japana u modernu industrijsku državu i svjetsku silu.


Heraldic hourglass.svg Nedovršeni članak Meiji restauracija koji govori o historiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.