Molekulsko kloniranje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Klon)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Klon (razvrstavanje).
Ovca Dolly je bila prvi klonirani sisavac (ovdje izložena u Royal Museum of Scotland)

Molekulsko kloniranje je skup eksperimentalnih metoda molekularne biologije koji ise koriste za formiranje molekula rekombinantne DNK i za usmeravanje njene replikacije unutar organizma domaćina.[1] Reč kloniranje se koristi jer metod vrši replikaciju jednog molekula DNK počevši od jedne ćelije i generiše veliku popolaciju ćelija koje sadrže identične DNK molekule. Molekularno kloniranje generalno koristi DNK sekvence dva različita organizma: vrste koja je izvor DNK koja se klonira i vrste koja služi kao živi domaćin za replikaciju rekombinantne DNK. Metodi molekularnog kloniranja su centralni za mnoge savremene oblasti biologije i medicine.[2]

U konvencionalnom eksperimentu molekulskog kloniranja, DNK koja se klonira se dobija iz željenog organizma, i zatim se tretira sa enzimima u epruveti da bi se formirali manji fragmenti. Naknadno se ti fragmenti kombinuju sa DNK vektorom da bi se formirali rekombinantni DNK molekuli. Oni se zatim uvode u organizam domaćina (tipično u benignu laboratorijsku vrstu bakterije E. coli koja se lako uzgaja). Generiše se populacija organizama u kojima su rekombinantni DNK molekuli umnoženi zajedno sa DNK domaćina. Pošto oni sadrže strane DNK fragmente, oni su transgenički ili genetički modifikovani mikroorganizmi (GMO).[3] Ovaj proces koristi činjenicu da bakterijska ćelija može koristiti za replikaciju rekombinantnog DNK molekula.

Nespolno razmnožavanje - kloniranje[uredi - уреди | uredi izvor]

To je razmnožavanje u kojem ne dolazi do oplodnje, dovoljan je samo jedan roditelj, za razliku od spolnog pri kojem dolazi do oplodnje i potrebna su dva roditelja - muško i žensko.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Watson, James D. (2007). Recombinant DNA: genes and genomes: a short course. San Francisco: W.H. Freeman. ISBN 0-7167-2866-4. 
  2. Cheryl L. Patten; Glick, Bernard R.; Pasternak, Jack (2009). Molecular Biotechnology: Principles and Applications of Recombinant DNA. Washington, D.C: ASM Press. ISBN 1-55581-498-0. 
  3. Brown, Terry (2006). Gene cloning and DNA analysis: an introduction. Cambridge, MA: Blackwell Pub. ISBN 1-4051 -1121-6. 

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Cheryl L. Patten; Glick, Bernard R.; Pasternak, Jack (2009). Molecular Biotechnology: Principles and Applications of Recombinant DNA. Washington, D.C: ASM Press. ISBN 1-55581-498-0. 
  • Brown, Terry (2006). Gene cloning and DNA analysis: an introduction. Cambridge, MA: Blackwell Pub. ISBN 1-4051 -1121-6. 
  • Watson, James D. (2007). Recombinant DNA: genes and genomes: a short course. San Francisco: W.H. Freeman. ISBN 0-7167-2866-4.