Kavkaski ovčar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kavkaski ovčar
Drugi naziv Kavkaski planinski pas
Bombor
Kavkazska ovčarka
Kavkasiuri Nagazi
Jermenski Khobun
KO
Zemlja porekla  Gruzija
 Jermenija
 Azerbejdžan
Klasifikacija
 - FCI Grupa 2 Sekcija 2 #328 standard
 - AKC Radni pas standard
 - UKC Northern Breeds standard

Kavkaski ovčar (gruz. კავკასიური ნაგაზი; Кавкасиури Нагази, azer. Qafqaz Iti; jer. Կովկասյան հովվաշուն ; osetski: Аргъонахъ, Аргхонак) je rasa pasa koja je popularna u Gruziji, Azerbejdžanu, Jermeniji i u oblastima severnog Kavkaza.

Opis[uredi | uredi kod]

Kavkaski ovčar je specifična rasa snažnih kostiju, mišićav, pa čak i naravi kao mastif. Kavkaski ovčari su veliki psi, međutim, ne postoji određena maksimalna visina ili težina među njima. Minimalna visina za ženke varira između 67 i 75 centimetara a težina varira oko 45 kilograma. Visina mužjaka je između 72 i 95 centimetara. Mužijaci teže od 50 kilograma do 90 kg. Uši su visoko postavljene i prirodno spuštene. Kose oči su tamne. Sa svojim jakim i kratkim vratom, svojim širokim grudnim košem, jakim i mišićavim sapima, i svojim čvrstim šapama. Njegov rep, visoko postavljen, u obliku srpa, povija se do skočnog zgloba. Dlaka mu je prava, debela, dok je poddlaka svetlija i bujna. Autentični kavkaski ovčar je pas namenjen za čuvanje stoke, veći od prosečnih dimenzija pasa, robusne konstitucije sa snažnim stavom i urođenim nepoverenjenm prema strancima.[1]

Istorija[uredi | uredi kod]

Poreklom iz oblasti po kojoj je dobio ime, ovaj veliki pastirski pas, sposoban je da se prilagodi veoma različitim klimatskim uslovima. Međutim ne spada u grupu ovčarskih pasa. To je pas čuvar koji je služio narodima Kavkaza kao čuvar stoke i doma, i kao pas za borbe. Kavkaski ovčar je planinski pas čije je prirodna sredina planinski region u Gruziji, Jermeniji i Azerbejdžanu kao i stepska područja na severnom Kavkazu i okrugu Astrahana. Vekovima je funcionisao kao ovčarski, čuvar i pas za borbe pa je njegova odanost čak postala i legendarna. Neutrašivost, smelost i tolerantnost na gotovo sve klimatske uslove doprinela je njegovoj rasprostranjenosti u gotovo sve delove bivšeg Sovjetskog Saveza tako da i tip varira u zavisnosti od njegove regije i namene. [2]

Temperament[uredi | uredi kod]

Stepski pas je lakši od psa iz planinskih krajeva. Rustičan, zahteva malo, veliki je radnik i veoma efikasan, a takođe i uravnotežen. Kavkaski ovčar je veoma aktivan i hrabar pas, koji dobro reaguje u odbrani. Njegovo nepoverenje prema strancima je takvo da je veoma opasno približiti mu se. Kreće se kratkim kasom, koji mu daje karakterističan hod, dok mu je galop malo teži. Kavkaski ovčar ima masivnu glavu sa širokim čelom, dosta kratkom njuškom, jakim usnama i moćnim makazastim zubima. Kavkaski ovčar je veoma inteligentan, ali oni mogu biti drski i odbijati da slušaju komande na vreme. To se može prevazići odgovarajućom obukom. Zbog svoje jačine često se koriste za lov na medvede. [3]

Tipovi[uredi | uredi kod]

Štene Kavkaskog ovčara
  • Gergetski - psi su krupni, uglavnom dugodlaki. Konstitucija je gruba i snažna. Njuška je nešto izduženija. Zubi su krupni, beli. Psi su šarene boje (fleke su sive i riđe), sa belim okovratnikom, na glavi je beleg, njuška je takođe bela sa sitnim mrljama tamnije boje. Između takvih pasa, koji čine većinu, ima i onih sa nešto ređom dlakom i sa manje ostrim temperamentom.
  • Garbanski - psi su vrlo agresivni i ljuti. Bili su uvezeni u Zakavkazje u posleratnim godinama (1945.) iz Turske zajedno sa kupljenom stokom; konstitucija je gruba, njuška vrlo kratka. Neki psi imaju nadgriz. Svi psi su kratkodlaki, boja riđa, bez maske. Radne osobine su dobro izražene.
  • Kazbekski - moćni psi, grubog i snažnog tipa, proporcionalno i harmonicno građeni. Zubi su krupni, beli, makazastog zagriza, dlaka dobro razvijena. Psi su većinom višebojni - šareni, tigrasti. Radne osobine su dobro izrazene.
  • Ahalcihski - nastao je mešanjem gergetskog, garbanskog i kazbekškog tipa. Psi su snažni i grube građe, proporcionalni, dlaka duga. Boja je mrka, bela, krem (boja slame). Svetlije obojeni psi mogu da imaju svetle oči.

Zdravlje[uredi | uredi kod]

Kavkaski ovčar žive prilično dugo u proseku 10-15 godina. Psi ove rase su uglavnom zdravi i dugo žive, ali je displazija kukova, gojaznost i povremeni problemi sa srcem se mogu dogoditi.

U periodu od jednog do pet meseci starosti je najbolje vreme za preuzimanje šteneta i navikavanje ga na čoveka i spoljnu sredinu. Ono postaje jako privržen vlasniku, njegovoj porodici, domu. Posle pet meseci navikavanje na novog je vlasnika dosta teže se odvija i nikad ne bude potpuno. Isto se odnosi i na mesto boravka. Zato se pas, koji polovinu prve godine zivota provede pored stada ovaca, jako tesko navikava na život u odgajivacnici ili na život u gradskoj zgradi. Psi koji su pola godine ziveli u odgajivačnici i uzeti na vaspitanje u tom uzrastu ostaju manje privžen čoveku. Štenad kavkaskog ovčara se gaji i vaspitava na slican nacin kao i štenad drugih rasa pasa snažno-grubog i grubog tipa konstitucije, ali postoje neke osobine karakterestične za ovu rasu.

Štenci kavkaskog ovcara uz pogrešnu ishranu brzo obolevaju od rahitisa: nastaju zadebljanja na zglobovima dosaplja, formira se izvrnut stav prednjih nogu, podlaktica se iskrivljuje u obliku slova "O", kod zadnih nogu se formira "Iks" stav, nastaju zadebljanja na zonama rasta na rebrima, ponekad se iskrivljuju i kosti lobanje - ocni lukovi postaju izraženiji, moguća je i deformacija grudnog kosa. Kod pojavljivanja prvih znakova rahitisa neophodno je kontaktirati veterinara, zato što se zapušten rahitis jako teško leči i može da ostavi posledice za ceo život. Kod pogrešne ishrane i loših uslova držanja, kavkaski ovčari su podložni bolestima i poremećajima metabolizma. Najčešće se takvi poremecaji pojavljuju u obliku pomeranja rokova linjanja, ekcema, čirova na šapama i sl, mada ekcemi i čirevi mogu da budu prouzrokovani i ektoparazitima. U svim slucajevima neophodno je odvesti psa veterinaru. [3]

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Kavkaski ovčar
Kavkaski ovčar - pregled

Veličina: Velika do gigantska
Idealna težina: 50-90 kg, retko 100 kg i više
Plećna visina: ženka 67-75 cm i mužjak 72-95 cm
Dlaka: Duga, glatka ili gruba
Broj štenadi: 4-8, maksimalno 12
Prosečni vek: 10 do 15 godina
Upotreba: Pastirski pas, čuvar, porodični pas

Reference[uredi | uredi kod]

  1. FCI breed standards, group 2, section 2.2, Molossian / Mountain type
  2. „Kavkaski ovčar - pas velikog srca”. Arhivirano iz originala na datum 2013-09-28. Pristupljeno 2014-02-19. 
  3. 3,0 3,1 Kavkaski Ovcar

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]