Gentlemen Prefer Blondes (film, 1928)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gentlemen Prefer Blondes

Poster iz 1928.
Režija Mal St. Clair
Producent Adolph Zukor
Jesse L. Lasky
Scenario Anita Loos i John Emerson (scenario)
Anita Loos i Herman Mankiewicz (dijalozi)
Predložak roman Gentlemen Prefer Blondes autor:
Anita Loos
Uloge Ruth Taylor
Alice White
Fotografija Harold Rosson
Montaža Jane Loring
William Shea
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
18. januar 1928 (1928-01-18)
Trajanje 75 min. (7 koluta; 6871 ft)
Zemlja  SAD
Jezik engleski (nijemi)

Gentlemen Prefer Blondes je američki nijemi film snimljen 1928. u režiji Malcolma St. Claira. Predstavlja ekranizaciju popularnog romana američke književnice Anite Loos, koja je za nju napisala i scenario zajedno sa svojim mužem Johnom Emersonom. Protagonistica, čiji lik tumači Ruth Taylor, je mlada, lijepa i neobrazovana djevojka po imenu Lorelei Lee koja je odlučna u tome da pronađe bogatog muža.

Zahvaljujući popularnosti romana, film je izazvao veliki publicitet. Fanovi romana su studiju Paramount Pictures poslali čak 14.000 pisama sa svojim prijedlozima za glumicu koja bi tumačila lik Lorelei Lee. Studio se, međutim, već odlučio za Ruth Taylor te svakom od fanova kao odgovor poslao fotografiju Ruth Taylor s potpisom; to je predstavljalo jednu od najvećih pošiljki u historiji Hollywooda.

Film je doživio solidan uspjeh na kino-blagajnama, predstavljajući jedan od posljednjih hitova nijemog filma. Taylor je, pak, slično liku koga je tumačila, pronašla muža u milioneru Paulu Zuckermanu te nakon dvije godine napustila glumu kako bi se posvetila porodici.

Nijedna od kopija nije sačuvana, pa se film danas smatra izgubljenim.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]