French Connection II

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Francuska veza II)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Francuska veza (razvrstavanje).
French Connection II
RežijaJohn Frankenheimer
ProducentRobert L. Rosen
ScenarioAlexander Jacobs
Robert Dillon
Laurie Dillon
sinopsis: Robert Dillon
Laurie Dillon
UlogeGene Hackman
Fernando Rey
Bernard Fresson
MuzikaDon Ellis
FotografijaClaude Renoir
MontažaTom Rolf
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
21. 5. 1975 (1975-05-21)
Trajanje119 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
francuski
Budžet4,340.000 $[1]
Bruto prihod12,484.444 $[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Popeye Doyle (1986)

French Connection II (sh. Francuska veza II) je američki igrani film snimljen 1975. u režiji Johna Frankenheimera. Predstavlja nastavak popularnog i Oscarom ovjenčenaog filma Francuska veza. U njemu Gene Hackman ponavlja ulogu njujorškog policijskog detektiva Jimmyja "Popeyea" Doylea. Radnja prikazuje kako, još uvijek frustrian time što u rodnom gradu nije uspio uhapsiti francuskog narkobosa Alaina Charniera (čiji lik tumači Fernando Rey), dolazi u Marseille kako bi istragu nastavio u samom središte njegove krijumčarske operacije, ali i kako zbog nepoznavanja jezika ulazi u cijeli niz neprilika.

French Connection II je najvećim dijelom snimljen kako bi se maksimalno iskoristio publicitet prethodnika, ali dijelom i zbog toga da se publici pruži konvencionalna završnica u kojoj protagonist konačno pobijedi negativca. Za režisera je odabran Frankenheimer, koji je dijelom pristao zbog toga što je u to vrijeme živio u Francuskoj te mu je bilo lakše snimati na autentičnim lokacijama u Marseilleu, ali i zbog financijskih problema koje je izazvao neuspjeh njegovog prethodnog filma L'Impossible Objet. Film je od strane kritičara dobio mlake, iako uglavnom pozitivne kritike, gdje su se najveće zamjerke bile na razvučenost. Pažnju su izazvale scene u kojima gangsteri zarobe protagonista te ga, nastojeći ishoditi informacije, namjerno kljukaju heroinom i učine ovisnikom. One su ponekad tumačene kao Frankenheimerov pokušaj da svoj film učini društveno angažiranim, odnosno, za razliku od prethodnika, pokaže stvarni uticaj droge na ljude.

French Connection II je 1986. dobio nastavak u obliku Popeye Doyle, televizijskog filma i neuspjelog pilota za TV-seriju, a u kojoj je protagonista tumačio Ed O'Neill.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p257
  2. „French Connection II, Worldwide Box Office”. Worldwide Box Office. Pristupljeno 22. I 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]