Čvor (Bjelovar)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Enigmatsko udruženje Čvor)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Čvor je tvrtka osnovana 19. svibnja 1968. godine kao Enigmatsko udruženje Bjelovar. Osnovala ga je grupa zaljubljenika u zagonetaštvo (križaljke) na čelu sa Stjepanom Horvatom. Osnovna djelatnost bila je izdavaštvo zagonetačkih i inih časopisa i knjiga. U svojoj dugogodišnjoj djelatnosti Čvor je postao najpoznatiji specijalizirani izdavač časopisa i zagonetačke literature u Europi, a posljednjih petnaestak godina bavi se i značajnijom nakladničkom djelatnošću i s drugih područja. Godišnje samostalno izdaje desetak naslova, a u suradnji s drugima još toliko, a stalno izdaje i časopise za zagonetaštvo, športski ribolov, promidžbu, informiranje i druge.

Čvor je od 1995. godine registriran kao trgovačko društvo za nakladništvo i trgovinu s osnovnim kapitalom od 1.386.000 kuna, vlastitim poslovnim prostorom većim od 350 m2 u Ulici Matice hrvatske 24 u Bjelovaru. Stalno je zaposleno sedmero radnika uz dvadesetak stalnih vanjskih suradnika.

Danas je značajna računalna grafička priprema na najmodernijim Apple Macintosh i PC računalima, digitalni tisak za papir (više strojeva), digitalni tisak velikog (širokog) formata, te pripadajuća dorada (uvez, plastifikacija i sl.). U tiskari se digitalnim tiskom proizvode sve vrste obrazaca, blokovske robe, knjige, časopisi u malim nakladama, kalendari (novogodišnji program). Tu je i pečatoreznica i lasersko graviranje na najmodernijem laserskom graverskom stroju. Godine 2006. nabavljen je i najmoderniji CTP uređaj za osvjetljavanje ploča za offset tiskare. Od ostalih djelatnosti vezanih uz ove strojeve u ponudi je oslikavanje vozila, izrada svjetlećih i drugih natpisa, te reklama. U prodaji se nalaze i pehari, te medalje za sportska natjecanja. Također, postoji i digitalni tiskarski stroj kojim je moguć tisak na razne vrste materijala (staklo, plastika, pleksiglas, drvo i dr.), te se njime tiska i na upaljače, olovke, keramičke pločice i druge gotove proizvode.

U izdavaštvu danas su stalna izdanja dvotjednik Osmosmjerka, mjesečnici Ribiči & ribe, Županijski oglasnik, te gradski informacijski vodiči za Bjelovar, Kutinu i Sisak. Tu je i niz povremenih izdanja, raznoraznih manifestacija u koje je uključen Čvor. Jedna od najznačajnijih je Međunarodni salon karikature Čvorak koji je privremeno obustavljen zbog nezainteresiranosti pokrovitelja i gradskih vlasti. Čvor ima i vlastitu internet prodajnu galeriju amaterskih likovnih stvaralaca s područja središnje Hrvatske. 2008. godine navršit će se 40 godina postojanja i rada tvrtke.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]