Don Quijote (balet)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Don Quixote (balet))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Don Kihot je balet napisan na osnovu knjige Don Kihot od Migela de Servantesa. Sastoji se od četiri čina podeljenih na ukupno osam slika. Autor baleta je Marijus Petipa.

Prolog[uredi | uredi kod]

Siromašni plemić Don Kihot, oduševljeno čita viteške romane koji u njegovoj mašti postaju stvarnost. On oseća da je potrebno da postane vitez lutalica, kako bi uništio zlo i štitio dobro. Za zaštitnicu svog srca bira lik mlade seoske devojke u koju je bezuspešno zaljubljen i daje joj ime Dulsineja. Dok Don Kihot čita roman u zamak uleće Sančo Pansa pred poterom žena sa pijace, kojima je pokušao nešto da ukrade. Izbacivši žene Don Kihot postavlja Sanču za svog vernog slugu, ponudivši mu da na dalekim putovanjima koja predstoje bude pratilac i štitonoša.

Prvi čin[uredi | uredi kod]

Prva slika - Narod na trgu u Barseloni Na trgu je neuobičajeno živo. Huanita i Pikilija očekuju svoju drugaricu Kitri. Kitri pokušava da odgodi posetu bogatom plemiću Gamašu za koga otac želi da je uda - ona voli siromašnog seljaka Bazila. Na trg dolazi i Bazil sa gitarom, i praveći se da ne vidi Kitri počinje da se udvara prisutnim devojkama. Kitri se bučno ljuti i Bazil joj konačno prilazi, prateći njenu igru na gitari. Ubrzo odbacuje gitaru i pridružuje se Kitri u veseloj, ljubavnoj igri. Kitrin otac Lorenco prekida veselje terajući Bazila. Zaljubljeni par na kolenima moli za blagoslov za venčanje - ali Lorenco je neumoljiv.

Iz zamka izlazi Gamaš, a Lorenco hvata Kitri za ruku (pošto je prethodno obrisala oči od suza) i polazi mu u susret. Kitri odbija ponudu Gamaša. Lorenco se izvinjava i poziva Gamaša u gostionicu, uz obećanje da će pitanje njegovog i Kitrinog venčanja sam rešiti. Ulična igračica se pojavljuje na trgu, njena igra najavljuje dolazak toreadora. Na trgu se rasplamsava vatromet igre. Igru prekida Don Kihot, mačem uperenim u zamišljenog neprijatelja. Kitri, koju je ugledao u masi, u mašti pretvara u Dulsineju, ali ona u opštoj gužvi beži. Don Kihot prilazi gostionici kao najbogatijem viteškom zamku i naređuje Sanči da rogom objavi njihov dolazak. Lorencu se obraća kao gospodaru zamka. Narod na trgu, u momentu iznenađen luckastim ponašanjem nepoznatog posetioca, polako se razilazi, a Lorenco poziva Don Kihota za sto.

Veselju na trgu pridružuju se Kitri i Bazil. U opštem metežu, Sančo uzima iz gostionice šunku i vino. Lorenco i Gamaš su to videli i zajedno sa gostima kreću u poteru. U poteru kreću i Don Kihot i Sančo Pansa, da spasu ljubljenu Dulsineju.

Drugi čin[uredi | uredi kod]

Prva slika - ciganski tabor na poljani sa vetrenjačama U sumrak u ciganskom taboru vlada zatišje. Oni se spremaju za odlazak u drugo selo. Kitri i Bazil su upravo stigli, a za njima i Don Kihot i Sančo Pansa. Prvi sa mačem a drugi sa kopljem u ruci. Don Kihot predstavlja Sanči velikog kralja i njegovu raskošnu svitu kojoj se sam smerno klanja. Sančo Pansa, poražen bujnom maštom svoga gospodara, ne protivi se. Okupljeni Cigani i njihov predvodnik istog časa vide da imaju posla sa luckastim vitezom i odlučuju da ga nasamare. Kralj Cigana priređuje u čast Don Kihota veliku igru. Ciganka, kojoj se svideo Bazil posvećuje mu svoju igru, u nadi da će ga osvojiti. Besna Kitri, shvativši situaciju vuče Bazila i oni beže. U logor stižu Gamaš i Lorenco raspitujući se za Kitri. Povređena Ciganka za zlatan talir izdaje begunce. Nastaje opšti metež u kome Don Kihot kreće u boj sa neprijateljem - vetrenjačama, kako bi odgovorio na poziv rasplakane Dulsineje, čije je obličje ugledao u mesečevom odblesku. Sančo Pansa uzalud pokušava da ga zaustavi. Kihot je neumoljiv i neustrašiv, ali, u sudaru sa krilom vetrenjače pada na zemlju bez svesti.

Druga slika - San Don Kihot sanja onesvešćen, da je na prelepom proplanku, okružen šumskim vilama - drijadama, koje predvode Glavna Drijada, Amor i Dulsineja u liku Kitri. Amor rani Don Kihota ljubavnom strelom, a Dulsineja - Kitri mu uzvraća ljubav. Kihot se polako budi, poljane nestaju, a Dulsineja u odbljesku meseca osmehom mu zahvaljuje što je spasena od neprijatelja.

Treći čin[uredi | uredi kod]

Prva slika - gostionica U vreme praznika u gostionicu dolaze seljaci i seljanke svečano obučeni. Svi su veseli, sve je neobično bučno. Huanita i Pikilija u pratnji toreadora uključuju se u opšte veselje. Dolazi glavni toreador a za njim zaljubljeni, Kitri i Bazil, srećni što su umakli poteri. Mercedes, vlasnica gostionice, osvaja svojom igrom glavnog toreadora. U jeku opšteg veselja, stižu Lorenco i Gamaš, spaze Kitri i odmah pristupe činu venčanja. Bazil optužuje Kitri za neverstvo, vadi nož i ubija se pred svima. Tu je i Don Kihot, koji videvši šta se desilo naređuje ocu da da blagoslov svojoj kćerki i umirućem Bazilu. Otac daje blagoslov. Tog momenta „umirući“ vaskrsava, a Gamaš daje kesu zlata u miraz, shvativši da zaljubljeni pripadaju jedno drugom. Nastaje opšte veselje, svi se raduju predstojećoj svadbi.

Prva slika - Trg u Barseloni Ispred Lorencove kuće vlada pravi svadbeno raspoloženje. Sve je ukrašeno, očekuju se mladenci. Kada se pojave Bazil i Kitri, veselje doseže vrhunac i traje do zore. Počasni gosti su Don Kihot i Sančo Pansa.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]