Xala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Xala (razvrstavanje).
Xala
RežijaOusmane Sembene
ProducentPaulin Vieyra
ScenarioOusmane Sembene
Uloge
MuzikaSamba Diabara Samb
FotografijaGeorges Caristan
Datum(i) premijere
7. 1975 (1975-07) (Moskva)
Trajanje123 min.
Zemlja Senegal
Jezikfrancuski
wolof


Xala (wolof: Nemoć ili Impotencija) je senegalski igrani film snimljen 1975. godine u režiji Ousmanea Sembenea poznat kao jedno od najboljih i najznačajnijih ostvarenja u historiji afričke kinematografije.

Predstavlja adaptaciju Sembeneovog istoimenog romana, a po žanru je mješavina drame i crne komedije. Protagonist je El Hadji Abdoukader Beye, uspješni, bogati ali i korumpirani poslovni čovjek koji svoj društveni status nastoji dodatno potvrditi uzimanjem treće po redu supruge, ali koji se tokom prve bračne noći suoči sa time da uslijed iznenadne impotencije taj brak nije u stanju konzumirati. Radnja prikazuje kako postaje uvjeren da su ga zbog ljubomore otrovale prva ili druga supruga, ali i da svaki dan prolazi kraj pravih počinitelja u obliku slugu, siromašnih radnika i prosjaka koje je bio opljačkao i unesrećio tokom svoje karijere.

Xala je prikazana na Moskovskom filmskom festivalu te je izazvala veliku pažnju kao autentični prikaz zbivanja u post-kolonijalnoj Africi iz same afričke perspektive. To se odnosilo kako na korupciju i druge patološke pojave novostvorenih političkih elita, tako i jaz između materijalizma, mode i običaja naslijeđenih od nekadašnjih zapadnih kolonijalista s jedne, i narodnih običaja, tradicije i morala sa druge strane.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]