Wu Xun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Wu Xun (kineski: 武训; pinyin: Wǔ Xùn; 1838-1896) bio je kineski poduzetnik i društevni reformator, poznat po nastojanju da pruži besplatno obrazovanje siromašnoj djeci.

Kao dijete je izgubio oca, ali i priliku da se obrazuje, te je rani dio života proveo kao nepismeni prosjak. Usprkos toga, uspio je zaraditi dovoljno novaca ne samo da se samoobrazuje nego da na kraju postane uspješan poslovni čovjek i stanodavac. Wu Xun je, međutim, svoje stečeno bogatstvo ulagao u osnivanje škola u provinciji Shandong. S vremenom je postao jedna od najpopularnijih ličnosti u Kini, a što je nastojao iskoristiti carski režim dinastije Qing, koji ga je veličao kao oličenje konfucijanskih vrijednosti. Nakon smrti mu je podignut hram, a decenijama nakon toga je postao heroj i uzor brojnim kineskim društvenim reformatorima i aktivistima, uključujući i one koji će s vremenom postati važne ličnosti u Komunističkoj partiji.

Međutim, kada je 1950. godine nakon dolaska komunista na vlast snimljen biografski film Život Wu Xuna, on je na sebe navukao bijes Jiang Qing, supruge komunističkog vođe Mao Zedonga, koja je prezirala Wuov "buržoaski reformizam".[1] To je pokrenulo kampanju prvo protiv filma, koji je zabranjen, a potom i samog Wua, koji je napadan kao oličenje "feudalne kulture". Njena eskalacija se zbila 1960-ih za vrijeme Kulturne revolucije kada su pripadnici Crvene garde otkopali i spalili Wuove posmrtne ostatke.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ross Terrill, Madame Mao: the white boned demon, Stanford University Press, 1999, p.174.