Wang Gui

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Wang Gui (王珪) (571–639), kurtoazno ime Shujie (叔玠), formalno Duke Yi of Yongning (永寧懿公), bio je kineski kancelar za vrijeme vladavine cara Taizonga od Tanga (Li Shimin). Bio je unuk Wang Sengbiana, generala i regenta dinastije Liang. Wang Sengbian je svog sina Wang Yija (王顗) poslao u sjevernu Kinu kao taoca na dvor dinastija Sjeverni Qi. Tamo se Wang Gui rodio, a nakon očeve smrti 573. ga je odgojio stric Wang Po (王頗), uvaženi učenjak. Mladi Wang Gui je kasnije ušao u službu cara Wena od Suija, a nakon njegove smrti u službu princa Yang Lianga. Nakon prinčeve neuspjele pobune protiv svog brata, cara Yang, Wang Gui je, nastojeći izbjeći pogubljenje, pobjegao u Qinling planine gdje se skrivao više od jedne decenije.

Skrivati se prestao kada je godine 617. general Li Yuan digao ustanak protiv cara Yanga. Li Gang (李綱), jedan od generalovih pomoćnika, preporučio je da ga se uzme u službu. Li Yuan, koji će sljedeće godine preuzeti carsku titulu pod imenom Gaozu i osnovati dinastiju Tang, ga je poslao u štab svog sina i prezumptivnog nasljednika Li Jianchenga. Tamo se Wang Gui istakao svojom sposobnošću, ali je s vremenom došao u carevu nemilost, s obzirom da je car Gaozu savjetnike Li Jianchenga i njegovog brata Li Shimina (car Taizong) smatrao odgovornim za potpirivanje sukoba među braćom. Godine 626. je Wang Gui prognan. Međutim, iste godine je, pak, Li Shimin kod kapije Xuanwu ubio Li Jianchenga i još jednog brata, Li Juanjija.

Car Gaozu je, nastojeći izbjeći dalje krvoproliće, abdicirao u korist Li Shimina. Ta se odluka pokazala opravdanom, jer je Li Shimin, sada car Taizong, odlučio ne samo poštediti savjetnike i suradnike svoje suparničke braće, nego ih angažirati u svojoj službi. To je uključilo i Wang Guija, koji je s vremenom postao kancelar. Na tom mjestu se istakao svojom čestitošću, ali i spremnošću da otvoreno i bez uvijanja kritizira cara; Taizong je, pak, takve osobine cijenio te Wang Guiju davao brojne počasti. Wang Gui je u carevoj službi ostao do smrti 639.

Reference[uredi | uredi kod]