Tripoli, Libanon

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Tripoli (Libanon))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Tripoli (razvrstavanje).
Tripoli
طرابلس


Stari deo Tripolija

Osnovni podaci
Država  Libanon
Guvernorat Severni Liban
Stanovništvo
Stanovništvo (2008) 188.958
Geografija
Koordinate 34°26′00″N 35°50′00″E / 34.433333°N 35.833333°E / 34.433333; 35.833333
Tripoli na mapi Libanona
Tripoli
Tripoli
Tripoli (Libanona)
Ostali podaci
Pozivni broj 06
Web-stranica tripoli-city.org

Tripoli (arap. طرابلس) je grad Libanu u guvernoratu Severni Liban. Posle Bejruta je drugi grad po broju stanovnika u Libanu. U antičko vreme bio je centar feničke konfederacije, koja je u svom sastavu imala Sidon, Tir i Arados. Odatle je došlo ime Tripoli, koje znači tri grada. Kasnije je bio pod Asirijom, Persijom, Rimljanima, kalifatom, Seldžucima, krstašima, Mamelucima i Osmanskim carstvom. Danas je druga luka u Libanu. Prema proceni iz 2008. u gradu je živelo 188.958 stanovnika. Procentualno, 80% stanovništva su suniti.

Ime i etimologija[uredi | uredi kod]

Imao je tokom istorije različita imena. U pismima iz Amarne spominje se kao Derbli, a na drugim mestima kao Alija i Valija. U vreme Ašurnasirpala II zove se Mahalata ili Malata i Kajza. Pod Feničanima bio je Atar, a Grci su ga nazvali Tripoli, što je značilo tri grada.

Istorija[uredi | uredi kod]

Najranija naselja su iz 1400. p. n. e. U 9. veku p. n. e. Feničani su uspostavili od Tripolija napravili važno trgovačko mesto. Pod persijskom upravom postao je finansijski centar i glavna luka severne Fenikije za pomorsku trgovinu i kopnenu karavansku trgovinu. Grad je postao konfederacija feničkih gradova država Sidona, Tira i ostrva Arados. U vreme helenističke uprave bio je brodogradilište. Rimljani su došli 64. p. n. e. Veliki zemljotres i valovi su 551. uništili vizantijski grad Tripoli i druge obalne gradove.

Za vreme Umejada Tripoli je postao komercijalni centar sa brodogradilištem. Pod Fatimidima je bio polunezavisan i razvio se u centar okupljanja učenjaka. Krstaši su opsedali grad i zauzeli ga 1109. Pri tome je zapaljena čuvena tripolijska biblioteka sa hiljadama knjiga. Krstašima je bio centar grofovije Tripoli. Tripoli je tada bio centar biskupije, značajna luka i veliki centar za obradu svile. Mameluci su ga zauzeli 1289. i razorili su grad i staru luku. Izgrađen je novi grad u unutrašnjosti blizu starog zamka. Za vreme otomanske vlasti od 1516. do 1918. grad je održao svoj značaj. Tripoli i Liban su bili pod francuskim mandatom od 1920. do 1943, kada je Liban postao nezavisan.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]