Thierry od Alsacea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Thierry, grof Alsacea
Suprug/a/e/ziSwanhilde
Sibylla od Anjoua
Plemićka porodicaKuća Metz
OtacThierry II, vojvoda Lorene
MajkaGertrude od Flandrije
Rođen/ac.  1099
Umro/la17. 1. 1168.
SahranaOpatija Watten

Thierry, poznatiji kao Thierry od Alsacea (francuski: Thierry d'Alsace; nizozemski: Diederik van de Elzas) bio je grof Flandrije koji je vladao od 1128. do 1168. i koji je najpoznatiji po sudjelovanju u čak četiri križarska pohoda.

Rodio se kao sin vojvode Thierryja II od Lorene i Gertrude, kćeri flandrijskog grofa Roberta I Frizijca. Nakon što je 1127. ubijen flandrijski grof Charles I Dobri, Thierry je sebe proglasio njegovim nasljednikom, te nastojao osigurati vlast nad djedovinom. Francuski kralj Louis VI je kao sizeren flandrijskih grofova tamo postavio normandijskog plemića Guillameua Clitona, nadajući se kako će preko njega preuzeti vlast nad susjednom Engleskom. Thierry je zbog toga došao u sukob sa Guillameom i kraljem Louisom, u kome su mu podršku pružali engleski kralj Henry I, ali i flandrijski gradovi Bruges, Ghent, Lille i Saint-Omer. Thierry je međutim trpio poraze te mu je na kraju kao jedino uporište preostao grad Aalst koji je Guillaume stavio pod opsadu. Međutim, 28. jula je Guillaume umro od zadobivenih rana. S obzirom da Guillaume nije imao potomaka, Thierry je postao jedini pretendent na mjesto grofa i time je sukob okončan.

Thierry je 1132. položio formalnu zakletvu vjernosti kralju Louisu VI, čime se ne samo pomirio s njim, nego i osigurao podršku protiv grofa Balduina IV koji je vladao suparničkim Hainautom. Nakon što mu je prva supruga Suanhilde umrla 1132. ostavivši samo kćer, godine 1139. se zaputio u Jeruzalem. Put je bio dijelom hodočašće, a dijelom diplomatska misija - u Jeruzalemu se uspio oženiti za Sibyllu od Anjoua, kćer jeruzalemskog kralja Fulka i udovicu svog pokojnog neprijatelja Guillaumea. Tokom boravka u Jeruzalemu je na strani tasta sudjelovao u pohodima protiv Cezareje Filipi i Gileada.

Thierry se potom vratio u Flandriju gdje je Godefroidu III od Leuvena pomogao ugušiti lokalni ustanak. Godine 1147. je sudjelovao u Drugom križarskom ratu kao i neuspjeloj opsadi Damaska. Za vrijeme njegovog odsutstva je Balduin IV od Hainuata napao i pustošio Artois; supruga Sibylla je u znak odmazde pustošila Hainaut. Nakon Thierryjevog povratka je sukob okončan mirovnim sporazumom i brakom Thierryjeve kćeri Marguerite za Balduinovog sina, budućeg grofa Balduina V.

1156. je ponovno sa Sibyllom krenuo u Svetu zemlju, gdje je sudjelovao u neuspjeloj opsadi Shaizara. Tri godine kasnije se vratio u Flandrijeu bez Sibylle, koja je ostala u Svetoj zemlji kao redovnica. U međuvremenu je zavladao njegov sin Filip I s kojim će dijeliti vlast do smrti.

Godine 1164. se vratio u Svetu zemlju i sudjelovao u pohodu Amalrica I na Egipat. U Flandriju se vratio dvije godine kasnije, a početkom 1168. bio umro. Usprkos čestog ratovanja u Svetoj zemlji, njegova duga vladavina je u historiji Flandrija predstavljala period mira i prosperiteta, koji je prije svega iskorišten za razvoj ekonomije, trgovine i za srednjovjekovne standarde uzorne državne uprave.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Galbert od Brugesa
  • Steven Runciman, A History of the Crusades, vol. II: The Kingdom of Jerusalem, Cambridge University Press, 1952.
  • Edward Le Glay, Histoire des comtes de Flandre jusqu'à l'avènement de la Maison de Bourgogne, Comptoir des Imprimeurs-unis, Paris, 1853.
  • Henri Platelle and Denis Clauzel, Histoire des provinces françaises du Nord, 2. Des principautés à l'empire de Charles Quint (900-1519), Westhoek-Editions Éditions des Beffrois, 1989; ISBN 2-87789-004-X
  • Georges-Henri Dumont, Histoire de la Belgique, Histoire/le cri, Brusells 1977, ISBN 2-87106-182-3
  • Cécile and José Douxchamps, Nos dynastes médiévaux, Wepion-Namur 1996, ed. José Douxchamps, ISBN 2-9600078-1-6
Thierry od Alsacea
Kuća Metz
Rođen/a: c. 1099 Umro/la: 17. januar 1168
Prethodi:
William Clito
grof Flandrije
1128–1168
Slijedi:
Philip