The Robe (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Robe
Richard Burton kao protagonist filma
RežijaHenry Koster
ProducentFrank Ross
Scenario
PredložakThe Robe; autor:
Lloyd C. Douglas
Uloge
MuzikaAlfred Newman
FotografijaLeon Shamroy
MontažaBarbara McLean
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
16. 9. 1953 (1953-09-16)
Trajanje135 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4,1 mil. $[1]
Bruto prihod36 mil. $ (SAD)[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Demetrius and the Gladiators

The Robe (sh. Odora) je američki historijski film snimljen 1953. godine, poznat kao prvi widescreen film javno prikazan u Cinemascope tehnici.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Lloyda C. Douglasa. Radnja se događa u Rimskom Carstvu nedugo nakon razapinjanja Isusa. Protagonist, čiji lik tumači Richard Burton, je rimski oficir i plemić koji sticajem okolnosti dobija Isusove odoru, a zbog čega će postati kršćanin i umrijeti mučeničkom smrću.

Poticaj za korištenje nove tehnike bila je sve veća popularnost televizije zbog koje su hollywoodski studiji naglo počeli gubiti publiku. The Robe je njoj trebao ponuditi novi, atraktivniji, format slike, pri čemu, za razliku od prije toga nedavno uvedenog 3-D filma, publici nisu trebale naočale. Prije njega je u istoj tehnici snimljena romantična komedija How to Marry a Millionaire, ali su šefovi studija zaključili da će mogućnosti nove tehnike bolje demonstrirati epski film poput The Robe. U film je utrošen veliki novac, prije svega u prikazu brojnih detalja života u antičkom svijetu, iako su historičari kasnije pronašli određene nepreciznosti. Usprkos toga, The Robe je postigao ogroman uspjeh, pa je nominiran za Oscara, a Burton je dobio svoju prvu glumačku nominaciju i postao velika hollywoodska zvijezda. Već sljedeće godine je snimljen nastavak pod naslovom Demetrius and the Gladiators. Uspjeh The Robe je potakao Hollywood da tokom sljedećih nekoliko godina snima niz skupih filmova biblijske i historijske tematike, pri čemu su Cinemascope i druge widescreen tehnike postale njihov zaštitni znak.

Uloge[uredi | uredi kod]

na špici

Uncredited

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Aubrey Solomon, Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History, Scarecrow Press, 1989 p248
  2. The Robe. Box Office Mojo. pristup 20. I 2010.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]