The Born Losers

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Born Losers
RežijaT. C. Frank (Laughlin)
ProducentDelores Taylor
Don Henderson
Tom Laughlin
ScenarioElizabeth James
UlogeTom Laughlin
Elizabeth James
Jeremy Slate
MuzikaMike Curb
FotografijaGregory Sandor
MontažaJohn Winfield
DistribucijaAmerican International Pictures
Datum(i) premijere
12. 7. 1967 (1967-07-12)
Trajanje113 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet400.000 $[1]
Bruto prihod36 mil. $[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Billy Jack (1971)

The Born Losers (sh. Rođeni gubitnici) je američki akcijski film snimljen 1967. godine u režiji Toma Laughlina, poznat kao prvi film iz ciklusa o borcu za pravdu Billyju Jacku. Inspiraciju za radnju su djelomično dali stvarni događaji, odnosno slučaj nekoliko članova Anđela pakla, koji su nekoliko godina prije optuženi za silovanje djevojaka u jednom kalifornijskom gradu. Protagonist, koga tumači Laughlin, je Billy Jack, bivši pripadnik Zelenih beretki i veteran tada aktualnog vijetnamskog rata koji živi samotnjačkim životom u planinama prije nego što se slučajno sukobi sa bajkerskom bandom koja terorizira jedan gradić. Radnja prikazuje kako se pri tome mora boriti ne samo protiv bajkera, nego i protiv rasističke policije kojoj smeta njegovo indijansko porijeklo.

Laughlin, koji je više od deset godina pokušavao snimiti film o rasnoj diskriminaciji Indijanaca u američkom društvu, je The Born Losers snimio prema scenariju Elizabeth James, glumice koja se pojavljuje u glavnoj ženskoj ulozi. Laughlin, koji je također producirao film, je prilikom snimanja ostao bez novaca, ali je u projekt uskočio American International Pictures (AIP), studio specijaliziran za niskobudžetne eksploatacijske filmove, čiji su direktori u njemu prepoznali mogućnost za hit bajkerskog žanra poput Divljih anđela iz prethodne godine. Ta se odluka pokazala ispravnom nakon što je The Born Losers postao komercijalni hit. Među kritičarima, pak, nije izazvao neku naročitu pažnju, a poslije mu se zamjeralo za dotadašnje standarde prilično eksplicitno nasilje, ali i nedosljedni stav autora čiji je autor promovirao mir i progresivne ideje, a istovremeno koristio vigilantističko nasilje u obračunu sa kriminalom.

Usprkos uspjeha The Born Losers, Laughlin je tokom sljedećih godina imao strahovite probleme kod produkcije i distribucije njegovog daleko poznatijeg i još uspješnijeg nastavka Billy Jack. Kada je taj film početkom 1970-ih konačno završio u kinima i postao veliki hit, AIP ga je The Born Losers ponovno, s još većim uspjehom, distribuirao u kino-dvoranama.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Hollywood's Only Woman Producer a Born Winner Clifford, Terry. Chicago Tribune (1963-Current file) [Chicago, Ill] 20 Aug 1967: g13.
  2. „The Born Losers, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno March 8, 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]