Tesmoforije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tesmoforije (grč. τὰ Θεςεσμοφόρια / Thesmophoria) bio je trodnevni verski festival koji se održavao drevnoj Atini i u mnogim drugim gradovima stare Grčke u čast boginje Demetre. U ovoj svetkovini mogle su učestvovati samo žene, a i one, kako se čini, samo ako nisu bile device.[1]

U Atini je ovaj festival proslavljan od 11. do 13. pijanepisona (tj. u oktobru/novembru po našem kalendaru). Sve ceremonije na Tesmoforijama smatrane su "misterijama" i u njih su zato bili posvećene samo neposredne učesnice.

Svrha Tesmoforija bila je, kako se čini, da osiguraju dobar rod useva žita koje se sejalo u to doba godine. Osobitost ovog festivala bilo je izvlačenje ostataka prasića i drugih simbola plodnosti, koji su bili bačeni u jamu na jednom od festivala održanih ranije u godini. To su možda bile Skiroforije, no to je i dalje samo jedna od mogućnosti.[2] Ti ostaci polagani su na žrtvenike, a zatim ukopavani u zemlju zajedno sa semenom kako bi pospešili urod. Možda su te ostatke zvali θεσμοί (thesmoi, doslovno = položeni), pa je po njihovom nošenju (φόρος, phoros) i cela svetkovina dobila ime.

Tokom sva tri dana trajanja ovog festivala žene su spavale van svojih kuća, pa su podizale neku vrstu privremenog tabora na određenoj udaljenosti od grada. U Atini prvi dan svetkovine zvao se ἄνοδος (anodos = "put nagore"), [3] i bio je posvećen uređivanju tzv. Tesmoforija, tj. mesta na kome će se obavljati svete ceremonije, te podizanju skloništa za noćenje. Drugi dan bio je νηστεία (nēsteia = post) i završavao se ritualnom razmenom uvreda među učesnicama svetkovine (αἰσχρολογία, aischrologia), što je pojava koja se sreće i na Eleusinskim misterijama; Aristofan radnju svojih Tesmoforijazusa smešta upravo u ovaj dan svetkovine. Treći dan bio je nazvan καλλιγένεια (kalligeneia), no danas se ne zna ništa o ceremonijama koje su održavane na taj dan. Ime se može prevesti kao "roditeljica lepog poroda" i možda se odnosi na boginju Demetru.

Učesnice ovog praznika očito su dobro čuvale tajne svete misterije Tesmoforija, kako se vidi i iz činjenice da Aristofanova komedija ne pruža nikakvih značajnih detalja o samoj svetkovini.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. M. C. Howatson, The Oxford Companion to Classical Literature, 1997, s.v. "Thesmophoria".
  2. The Oxford Classical Dictionary (3. izd.), 2003, s.v. "Thesmophoria".
  3. Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones, 1940, s.v. ἄνοδος (B).