Splitska deklaracija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Splitska deklaracija
Deklaracija o oživotvorenju Sporazuma iz Washingtona, zajedničkoj obrani od srpske agresije i postizanje političkog rješenja sukladno naporima međunarodne zajednice
Generalno
Potpisivanje 22. srpanj 1995
Split
Posrednici Süleyman Demirel
Stranke
Strana 1 Strana 2
Strane  Hrvatska  Bosna i Hercegovina
Potpisnici Franjo Tuđman Alija Izetbegović
Krešimir Zubak
Haris Silajdžić

Deklaracija o oživotvorenju Sporazuma iz Washingtona, zajedničkoj obrani od srpske agresije i postizanje političkog rješenja sukladno naporima međunarodne zajednice, kasnije kolokvijalno poznata pod imenom Splitska deklaracija, bio je međunarodni sporazum potpisan 22. srpnja 1995. godine između predstavnika Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Republike i Federacije) kojom je oružanim snagama Republike Hrvatske formalno omogućeno korištenje teritorija BiH u svrhu zajedničke borbe protiv oružanih formacija Republike Srpske. Potpisan je uz blagoslov američke vlade predsjednika Clintona i posredovanje turskog predsjednika Sulejmana Demirela.

Smatra se jednim od ključnih događaja rata u BiH, odnosno jugoslavenskih ratova općenito, s obzirom da je stvorila diplomatske, političke i strateške preduvjete za uspješno provođenje operacije Oluje kojom je okončano postojanje Republike Srpske Krajine i velike ofenzive u kojoj je Republika Srpska izgubila najveći dio svojih zapadnih teritorija te u jesen iste godine bila prisiljena prihvatiti Daytonski mirovni sporazum.