Sligo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Slajgo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Slajgo
engl. Sligo, ir. Sligeach

Pogled na Slajgo
Pogled na Slajgo

Osnovni podaci
Država  Irska
Pokrajina Konot
Okrug Slajgo
Stanovništvo
Stanovništvo 18.473
Aglomeracija 19.735
Gustina stanovništva 1.432 st./km²
Položaj
Koordinate 54°16′14″N 8°28′17″W / 54.2706°N 8.4715°W / 54.2706; -8.4715
Nadmorska visina 10 m
Površina 12,9 km²
Slajgo na karti Irske
Slajgo
Slajgo
Slajgo na karti Irske
Ostali podaci
Pozivni broj +353 71
Registarska oznaka SO
Veb-strana sligoborough.ie


Koordinate: 54° 16′ 14" SGŠ, -8° -28′ -17" IGD

Slajgo (engl. Sligo, ir. Sligeach) je značajan grad u Republici Irskoj, u severozapadnom delu države. Grad je u sastavu okruga okruga Slajgo i predstavlja njegovo sedište i najveći grad.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Grad Slajgo se nalazi u severozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i pripada pokrajini Konot. Grad je udaljen 205 kilometara severozapadno od Dablina.

Reljef: Slajgo je smešten u priobalnom području zapadne Irske. Grad se razvio u dolini reke Garavog, na kratkom toku između mora i jezera Gil. Nadmorska visina središnjeg dela grada je oko 10 metara.

Klima: Klima u Slajgou je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Slajgo se nalazi na reci Garavog, koja deli grad na južni i severni deo. Reka se par kilometara nizvodno uliva Slajgoški zaliv, deo Atlantskog okeana.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Slajgoa bilo naseljeno već u vreme praistorije. Dato područje je osvojeno od strane engleskih Normana u krajem 12. veka. Već 1245. godine na datom mestu izgrađen je zamak pod današnjim imenom. Ubrzo oko zamka obrazuje omanje naselje, koje dobija na značaju tokom sledećih vekova.

Tokom 16. i 17. veka Slajgo je učestvovao u burnim vremenima oko borbi za vlast nad Engleskom. Ovo je oštetilo gradsku privredu. Međutim, pravi sunovrat privrede grada desio se sredinom 19. veka u vreme irske gladi.

Slajgo je od 1921. godine u sastavu nezavisne Irske. Oporavak grada započeo je tek poslednjih decenija, kada je Slajgo ponovo zabeležio nagli razvoj i rast.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema poslednjim procenama iz 2011. godine. Slajgo je imao 18 hiljada stanovnika u gradu i blizu 20 hiljada u široj gradskoj zoni. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se naglo povećava.

Privreda[uredi | uredi kod]

Slajgo je bio tradicionalno industrijsko, lučko i trgovačko središte. Poslednjih decenija gradska privreda se mahom zasniva na poslovanju, trgovini i uslugama. Takođe, poslednjih godina turizam postaje sve važnija delatnost u gradu.

Zbirka slika[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

[[Kategorija:Gradovi u Republici Irskoj]