Senat (Francuska)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Senat
Sénat
Vrsta
VrstaGornji dom Francuskog parlamenta
Vodstvo
Predsjednik SenataGérard Larcher, LR
(od 1. listopada 2014.)
Struktura
Broj zastupnika348
Političke grupe     CRCE (15)
     SOC (78)
     RDSE (21)
     REM (21)
     LIRT (11)
     UC (50)
     LR (146)
     RASNAG (6)
Mjesto zasjedanja
Palais Luxembourg Sunset Edit.JPG
Francuska Palais Luxembourg, Pariz, Francuska

Senat (francuski: Sénat) je gornji dom Francuskog parlamenta. Članovi Senata biraju se posredno, a predstavljaju zastupnike teritorijalnih jedinica Republike i građana Francuske koji žive u prekomorskim posjedima. Senatom predsjeda predsjednik, kojeg među sobom biraju članovi senata. Aktualni predsjednik je Gérard Larcher. Predsjednik Senata prvi je u nasljednom redu za Predsjednika Republike. U slučaju da predsjednik umre, da ostavku ili bude smijenjen zbog zdravstvenih razloga, po Ustavu iz 1958. godine, predsjednik Senata postaje vršitelj dužnosti predsjednika. To se dosad dogodilo u dva navrata - jednom kada je ostavku podnio Charles de Gaulle i jednom kada je umro Georges Pompidou. U oba navrata, v.d. predsjednika bio je Alain Poher.

Senat je u francusku političku strukturu prvi put uveden Ustavom iz 1799. godine te je imao važnu ulogu u periodu Napoleonove vladavine. Ukinut je 1814. godine te je, kao gornji dom, zamijenjen Domom perova, što je bila posljedica obnove monarhije i vraćanja staleškog sustava. Senat je kao gornji dom vraćen 1852. godine, nakon što je ukinuta jednodomna struktura s Narodnom skupštinom. Od 1871. do 1875. ponovo je bila jednodomna strukrua, no ustavni zakoni iz 1875. vratili su Senat kao gornji dom. Senat je opstao sve do 1940. godine, kada je ukinut za vrijeme Drugog svjetskog rata. Vraćen je 1958. godine, zamijenivši tako Conseil de la République kao gornji dom.

Senat je danas općenito manje važan od Narodne skupštine, a debate u Senatu su često mirnije i znatno manje popraćene od onih u donjem domu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]