Rok agresori

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Rok agresori (makedonski: Рок агресори) je makedonska rok-grupa osnovana 1991. u Skoplju. Originalno je bila sastavljena od Zorana Trpkova (vokal i gitara) i Tonija Stankovskog (bubnjevi). Iste godine su debitirali na Makedonskoj nacionalnoj televiziji sa pesmom "Vrati mi gi parite" (Vrati mi pare).Tekst pesme je bio samo "Vrati mi gi parite" i skrenuli su pažnju domaće muzičke javnosti koja je bili podeljena oko toga dali je ova neka nova sarlatanska grupa ili ozbiljni bend.

Svirali su kao duo, a od 1993 g. bas gitaru je svirao Risto Apostolov iz benda Vodolija, a od 1995-1998 Sašo Zdravev-Lambe. U tom periodu često su nastupali u TV i radio emisijama i svirali po gradovima u Makedoniji. 1994 g. snimaju album u Beogradu, koji nije bio izdat zbog loše kvalitete. Tada su nastupili na nekoliko radio stanica u Beogradu i snimili TV spot za televizija Politika.

Godine 1996. izdaju album "Ebena Antikultura" sa tekstovima koji inspirisanim prelaskom iz socijalizma u demokratiju. Na albumu su se našle i pesme šaljivog karaktera. Slušaoci su ih najvise svrstavali u punk rock.

2001. g. izdat je drugi album "Histerija" koji je stilski počinjao kao prvi album da bi na kraju zavrsio sa nekoliko pesama u mračnom tonu. Tada snimaju spot u režiji Vladimira Petrovskog.

Godine 2003. i 2004. jedinstveni član benda Falus Agresor sa Ristom Apostolovim snima 4-5 pesama koje se vrte po underground krugovima.

I baš kad su odlučili da postaju underground bend, Zoran Trpkov je video novi izazov u Eurosongu i 2009. u studiju Rista Apostolova snimio pesmu Ding-Dong. Ona je pobedila na domaćem izboru za Eurosong 2009 i postala najveći komercijalni uspeh Rok Agresora.

2011. su se nastipili na Eurosongu sa pesmom "Kukuriku"
2012 godine izdaju treci album "Agresor Fiskultura".