Postkomunizam

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Post-komunizam)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Postkomunizam je izraz koji u svom najširem smislu označava ekonomske i političke prilike u bivšim komunističkim zemljama Eurazije u periodu nakon revolucija 1989. i raspada SSSR-a, odnosno zemljama u kojima je do početka 1990-ih došlo do nestanka ili transformacije dotadašnjeg komunističkog poretka. Takve se zemlje i društva nazivaju postkomunističkim, a period započet padom komunizma postkomunističkim periodom.

Pod post-komunističkim zemljama se u pravilu podrazumijevaju zemlje nekadašnjeg Istočnog bloka, bivše republike SSSR-a i SFRJ te Albanija; rjeđe se tu svrstavaju i bivše komunističke zemlje Trećeg svijeta kao što su npr. Afganistan, Etiopija, Kambodža, Jemen ili Sejšeli.

Iako prilike u post-komunističkim društvima bitno variraju od zemlje do zemlje, kod svih njih se zbila formalna ili stvarna transformacija političkog poretka iz jednostranačkog u višestranački sistem, odnosno dotadašnja državna ekonomija je zamijenjena ekonomskim modelom koji načelno podržava privatno vlasništvo i slobodno tržište, odnosno tržišnom privredom. Ekonomska transformacija se zbila velikom brzinom i obično imala posljedice u naglom siromašenju najširih slojeva stanovništva, odnosno naglom bogaćenju uskog kruga "novokomponovanih" kapitalista, tzv. tajkuna , koji su obično bili članovi ili blisko vezani uz bivšu komunističku nomenklaturu. Uz te trendove se vezivao i trend rasta korupcije i kriminala, odnosno raznih oblika društvene patologije.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]