Praćka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
praćka
praćka

Praćka je vrsta oružja, koje svoj napad bazira na bacanju projektila, na neprijatelja.Ono što je tipično za praćku je, to što za razliku od raznih lukova koriste projektile koji su tupi ( npr. kamen ). Praćka je opšte poznata kao pastirsko oružje.

Praćka se sastoji od male torbice koja se nalazi između dva dugačka užeta.Kada se projektil ( kamen ) stavi u torbicu dva kanapa se uhvate jednom rukom i snažni zamahuju oko glave, i u određenom trenutku jedan kanap se pusti, ovo omogućava projektilu da leti pravom linijom.

Praćka je vrvo jeftino i jednostavno oružje za izradu.Koristi se u lovu ali i u borbama.Otkriće gume omogućilo je izradu praćke sa rašljama.Dvuje elastične trake vežu se jednim krajem za krakove rašlji,a drugim za kesicu projektila.Ovakvu savremenu praćku[mrtav link] koriste ribolovci ili lovci za lov na ptice. I danas je interesantna sportistima, dok ima i dosta improvizacija ovog oružja.

Dok su projektili za praćku uobičajeni na arheolškim nalazištima, praćke su veoma retke, zbog samog materijala od koga su pravljene praćke se brzo degradiraju.

David i Golijat[uredi | uredi kod]

Praćka se spominje i u Bibliji što predstavlja najstariji zapis o ovom oružju.Ovaj deo Biblije je napisan oko 1000 godina pre nove ere, ali opisuje događaj od nekoliko vekova ranije.

U Bibliji borba se odvija između Davida i Golijata, gde je David pastir bez oklopa na sebi i naoružan samo praćkom.Protivnik mu je Golijat borac šampion sa teškim oklopom na sebi, njihova borba predstavlja rat između Palestine i Izraela.Posle samo jednog preciznog hica David uspeva da savlada Golijata.

Priča naglašava da praćka jeste oužje niskog ranga, međutim u veštim rukama može biti veoma efikasno.

Praćka u srednjevekovnom periodu[uredi | uredi kod]

Evropa[uredi | uredi kod]

U srednjevekovnom periodu praćka je bila u izumiranju, korišćena je samo Praćka na štapu,a praćka je opstala samo u obliku velikih opsednih sprava. Mada je i dalje u lovu nalazila primenu.

Vidi još[uredi | uredi kod]