Poseidon (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Posejdon
Kino-poster
RežijaWolfgang Petersen
ProducentWolfgang Petersen
Duncan Henderson
Mike Fleiss
Akiva Goldsman
ScenarioMark Protosevich
PredložakThe Poseidon Adventure; autor:
Paul Gallico
Uloge
MuzikaKlaus Badelt
FotografijaJohn Seale
MontažaPeter Honess
Studio
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
6. 5. 2006 (2006-05-06)
Trajanje98 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet160 mil. $
Bruto prihod181,7 mil. $

Posejdon (engl. Poseidon) je američki film katastrofe režisera i koproducenta Wolfganga Petersena. Treća je filmska adaptacija romana The Poseidon Adventure iz 1969. autora Paula Gallicoa, te labavi rimejk istoimenog filma iz 1972. režisera Ronalda Neamea. Glavne uloge su Kurt Russell, Josh Lucas, Richard Dreyfuss, Emmy Rossum, Jacinda Barrett, Mike Vogel, Jimmy Bennett i Andre Braugher. Producirao ga je i distribuirao Warner Bros. u saradnji sa kompanijom Virtual Studios. Film je imao simultano izdanje u IMAX formatu. Izašao je 12. maja 2006, te nominovan na 79. dodjeli Oscara za najbolje vizuelne efekte.[1] Od filma su ostvareni prihodi od približno 182 miliona dolara u svijetu, naspram budžeta od 160 miliona dolara; uz ostale troškove, kao što su promocija i distribucija, studio je bio na gubitku oko 69 miliona dolara.[2]

Radnja[uredi | uredi kod]

RMS Poseidon, luksuzni prekookeanski brod linijske plovidbe, pravi transatlantski prelaz. Bivši gradonačelnik Njujorka i vatrogasac Robert Ramsey (Russel) putuje sa svojom kćerkom Jennifer (Rossum) i njenim momkom Christianom (Vogel) u Njujork, gdje se uskoro trebaju zaručiti. Na brodu su i bivši mornarički podmorničar koji je postao profesionalni kockar, Dylan Johns (Lucas); arhitekta Richard Nelson (Dreyfuss); Maggie James (Barrett) i njen sin Conor (Bennett); slijepa putnica Elena (Maestro); i konobar Marco Valentin (Rodriguez).

Dok putnici uživaju u novogodišnjoj zabavi, oficiri na mostu vide ogroman talas koji pada na brod. Da bi preživjeli talas, pokušavaju usmjeriti brod prema desnom boku kako bi prvo pramcem naišli na talas, ali on se ne okreće dovoljno brzo. Talas je preplavio i prevrnuo brod, ubivši oficire na mostu te mnoge putnike i članove posade. U plesnoj dvorani, teško povređeni kapetan Bradford (Braugher) pokušava uspostaviti red pa uvjerava preživjele putnike da im je pomoć na putu i pokušava ih nagovoriti da ostanu na mjestu. Neubijeđen, Dylan vodi Conora, Maggie, Roberta, Richarda i Valentina dok se probijaju prema pramcu, gdje on vjeruje da će imati najbolje šanse za bijeg s prevrnutog broda.

Kako se kreću prema gore, moraju preći otvor okna lifta, u koji Valentin pada i pogiba. Ponovno se nalaze s Jennifer, Christianom, Elenom i kockarom po imenu Lucky Larry (Dillon), koji su svi bili u dijelu noćnog kluba na brodu i koji su jedini preživjeli od svih koji su se našli u klubu. Skupina prelazi improviziranim mostom preko predvorja, gdje Lucky Larryja zgnječi motor. Pritisak vode u konačnici probije prozore plesne dvorane, utapajući one koji su se tu našli, uključujući i kapetana Bradforda. Kako se voda brzo diže, skupina pobjegne kroz zračni kanal i neke balastne tankove, s tim da Elena udari glavom dok je pod vodom i zbog toga se utopi.

Dok brod polako tone, preživjeli se ubrzo nađu u salonu za posadu gdje otkriju da je pramčani dio poplavljen; eksplozija strojarnice ga izbaci iz vode. Skupina ulazi u prostoriju pramčanog potisnika i sa užasom ustanovi da potisnici i dalje rade. Dok im propeleri blokiraju put i znajući da je kontrolna soba uronjena u vodu, Robert otpliva da ugasi motor. Otkrije da je prekidač za isključivanje pokvaren, ali umjesto toga pritisne dugme za kretanje unazad, nakon čega se utopi.

Dok se propeleri sada okreću u drugom smjeru, Dylan baca u njih spremnik za azot, uzrokujući eksploziju koja uništava propeler da bi ostavio otvor za bijeg. Skupina iskače od potisnika i pliva do obližnjeg splava na napuhavanje, a dok ulaze u splav, brod počinje tonuti. Dok se udaljavaju veslajući, talasi guraju splav dalje od tonućeg broda. Preživjeli preko vode gledaju kako brod, prvo krmom, tone duboko u okean. Nakon što preživjeli ispale SOS-baklju, dva helikoptera i nekoliko brodova stiže da ih spasi, prateći lokaciju signalne stanice broda GPS-om.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Kurt Russell Robert Ramsey
Josh Lucas Dylan J. Johns
Richard Dreyfuss Richard Nelson
Emmy Rossum Jennifer Ramsey
Jacinda Barrett Maggie James
Mike Vogel Christian Sanders
Mía Maestro Elena Morales
Jimmy Bennett Conor James
Andre Braugher Michael Bradford
Kevin Dillon Lucky Larry
Freddy Rodriguez Marco Valentin
Stacy Ferguson Gloria
Kirk B. R. Woller Reynolds
Gabriel Jarret Chapman

Produkcija[uredi | uredi kod]

Produkcija filma počela je u julu 2005. godine.[3]

Setovi[uredi | uredi kod]

Kao i sa filmom The Poseidon Adventure iz 1972. godine, koji je veći broj setova bazirao na prostorijama unutar broda RMS Queen Mary, dizajneri seta za film crpili su inspiraciju za neke od prostorija fiktivnog broda Poseidon iz prostorija broda Queen Mary 2 (uglavnom balske sale Poseidon-a, koja je modelirana prema glavnoj sobi za ručavanje RMS-a Queen Mary 2).

Na sceni za snimanje zvuka u studijima Warner Bros.-a u Berbanku (Kalifornija), napravljena su dva seta za svaku glavnu prostoriju: jedan s desnom stranom gore i drugi naopako. Obrnuta balska sala napravljena je povrh velikog tanka za vodu na sceni za snimanje zvuka, tako da je se može poplaviti i isušiti u nekoliko sati. Enterijerski i eksterijerski snimci broda kako se prevrće konstruirani su koristeći CGI.

Vizuelni efekti[uredi | uredi kod]

Primarne vizuelne efekte uradili su Industrial Light & Magic (ILM) i Moving Picture Company (MPC).

ILM je koristio najnapredniju verziju mental reja radi fotorealistične osvijetljenosti i renderovanja snimaka, te bio zaslužan za sve snimke eksterijera broda. Najkomplikovani rad bio je za početnu scenu broda, gdje se kamera kreće krivuljom, prikazujući eksterijer broda; scena traje dvije i po minute, te predstavlja jedan od najkompleksnijih digitalnih modela koje je ILM ikada kreirao. Za simulacije vode, korišten je vlasnički softver poznat kao PhysBAM, stvoren u saradnji sa Univerzitetom Stanford. Harold „Howie” Weed bio je modelator kompjuterske grafike filma.

Digitalne enterijere i efekte kretanja vode kreirao je MPC.

Efekti pomjeranja tečnosti i gasova simulirani su preko vlasničkog softvera Flowline (studio Scanline VFX). Drugi snimci su urađeni CIS Hollywood-om; efekti vode su simulirani koristeći RealFlow.[4][5]

Izlazak[uredi | uredi kod]

Prihodi[uredi | uredi kod]

Prihodi od filma bili su 181,7 miliona dolara.[6]

Prihodi tokom vikenda otvaranja bili su 22.155.410 dolara, što je prosječna 6.232 dolara od 3.555 kina (drugo mjesto, poslije Nemoguće misije III).[7] U konačnici su prihodi iznosili 60.674.817 dolara u SAD-u i 121.000.000 dolara od stranih tržišta, čime su ukupni prihodi 181.674.817 dolara.[6]

Kritički prijem[uredi | uredi kod]

Veb-sajt Rotten Tomatoes, agregator recenzija, za film Poseidon navodi rejting 33% na osnovu 203 kritike (prosječna ocjena je 5,00/10); koncenzus je sljedeći: „Ovaj rimejk [filma] The Poseidon Adventure donosi zasljepljujuće specijalne efekte. Nažalost, ne čini se da je išta od budžeta preostalo za posvetiti scenariju.”[8] Na Metacriticu, Poseidon ima rejting 50 (od 100) na osnovu 36 recenzija, što je „pomiješana ili prosječna kritika”.[9] Publika koju je anketirao CinemaScore dala je filmu prosječnu ocjenu „B” na A+–F skali.[10]

Film je takođe nominovan za Nagradu Zlatna malina 2007. godine u kategoriji Najgori rimejk ili ripof (engleski: Worst Remake or Ripoff); izgubio je od filma Little Man. Kako god, pohvaljen je za realističnu upotrebu CGI-ja u scenama prevrtanja,[11] te nominovan za Oscara u kategoriji Najbolji vizuelni efekti; izgubio je od filma Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest.

Film drži Ginisov rekord za najdetaljniji model kompjuterske grafike (CG model) jednog filma. Snimci eksterijera uključivali su 181.579 pojedinačnih objekata, s 382 kabine, 876 brodskih prozora, 73 ručnika i 681 stolicu na palubi; sve ih je stvorila kompanija za digitalne efekte Industrial Light & Magic.[nedostaje referenca]

Home media[uredi | uredi kod]

Poseidon je na DVD-u izašao 22. avgusta 2006. godine, i u izdanju na jednom disku i u izdanju na dva diska (duplo). Izdanje na jednom disku sadrži dodatak ’iza scena’ (engleski: behind-the-scenes) te teatarski trejler. Izdanje na dva diska ima više stavki za pomenuta dva elementa, te takođe uključuje dokumentarce Poseidon: Upside Down: A Unique Set Design Chronicle; A Shipmate's Diary, koji pokriva iskustvo stažiste filmske škole na setu; i dokumentarac na History Channel-u u kojem je prikazano istraživanje ogromnih talasa.[12] Prihodi od DVD prodaje filma Poseidon na domaćem tržištu bili su 27.196.438 dolara.[13]

Soundtrack[uredi | uredi kod]

/bez naslova/
Izvođač(i): Klaus Badelt i dr.
Izdat9. 5. 2006.
Dužina41:52
Jezikengleski

Soundtrack je objavljen 9. maja 2006. godine i uključuje muziku koju je komponovao Klaus Badelt, kao i pjesme koje su izveli Fergie (lik Gloria u filmu) i Federico Aubele.

  1. FergieWon't Let You Fall
  2. Fergie – Bailamos
  3. Federico AubelePostales
  4. Klaus BadeltThe Poseidon
  5. Klaus Badelt – The Wave
  6. Klaus Badelt – A Map and a Plan
  7. Klaus Badelt – Fire Dive
  8. Klaus Badelt – Claustrophobia
  9. Klaus Badelt – Drowning
  10. Klaus Badelt – Don't Look Down
  11. Klaus Badelt – Escape

Pjesma Be Without You (Moto Blanco Vocal Mix) trajanja 8:44, koju pjeva više umjetnika a autor je Mary J. Blige, nije uključena u soundtrack.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „IMDb 2006 Oscar page”. Internet Movie Database. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-26. Pristupljeno 2007-01-23. 
  2. Gabbi Shaw (2017-02-27). „The biggest box office flop from the year you were born”. Insider. Pristupljeno 2018-06-21. 
  3. „Director Wolfgang Petersen's Action Adventure Poseidon, from Warner Bros. Pictures, Now in Production”. Business Wire. Business Wire, Inc.. 2005-07-05. Arhivirano iz originala na datum 2019-07-03. Pristupljeno 2019-07-03. 
  4. „Poseidon: Making a Big CG Splash”. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-15. Pristupljeno 2010-02-18. 
  5. mseymour7 (2006-05-08). „Wipe out: 'Poseidon' Fluid Simulations”. Jelsoft Enterprises Ltd.. Arhivirano iz originala na datum 2008-07-08. Pristupljeno 2010-06-08. 
  6. 6,0 6,1 Poseidon. Box Office Mojo. Pristupljeno 2007-09-16. 
  7. „Poseidon sinks at US box office”. Guardian News & Media Limited[ or its affiliated companies]. 2006-05-15. Pristupljeno 2007-09-16. 
  8. „POSEIDON”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 2021-07-09. »This remake of The Poseidon Adventure delivers dazzling special effects. Unfortunately, it doesn't seem that any of the budget was left over to devote to the script.« 
  9. „POSEIDON”. Metacritic. Pristupljeno 2021-07-09. 
  10. „FIND CINEMASCORE”. cinemascore.com. Pristupljeno 2021-07-09. 
  11. McClintock, Pamela (2006-05-21). „Pic rocks the Warners boat”. Variety. Pristupljeno 2009-08-22. 
  12. Poseidon. DVDACTIVE. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-27. Pristupljeno 2007-09-16. 
  13. Poseidon DVD. The Numbers. Pristupljeno 2008-09-10. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]