Pomorani

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pomerjani)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pomorani, Pomoranci ili Pomorjani, ili Pomerani, Pomeranci ili Pomerjani (polj. Pomorzanie, češ. Pòmòrzónie, nem. Pomeranen), su naziv za zapadnoslovenska plemena koja su živela u periodu srednjeg veka u donjem slivu reke Odre u Baltičko more. 900. godine Pomorani su naseljavali predele od reke Odre na zapadu, do reke Visle na istoku i Noteha na jugu. Po Pomeranima je dobila ime oblast Pomeranija.

U X veku poljski knez Mješko I Pjast je osvoji Pomoraniju i prisajedino je poljskoj državi. U XI veku Pomorani su podigli ustanak i oslobodili se poljske vlasti. Tokom ovog perioda proširili su svoje teritorije zapadno od Odre. Na inicijativu kneza Vertislava Pomorani prihvataju hrišćanstvo.

Od 1180. godine počinje prodor germanskih plemena u pomoranske zemlje. Nakon razornih ratova sa Dačanima pomoranski gospodari ostavljaju uništene zemlje Nemcima. Vremenom, nastupa proces germanizacije i polonizacije pomoranskog stanovništva. Ostatak drevnih pomorana danas su Kašubi kojih na teritoriji Poljske i Nemačke ima oko 300 hiljada.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Johannes Hinz: Pommern. Lexikon. Bechtermünz Verlag, Augsburg 1996, ISBN 3-86047-185-6, S. 242.
  • Roderich Schmidt: Das historische Pommern. Personen - Orte - Ereignisse. Böhlau, Köln Weimar Wien 2009, ISB 978-3-41220436-5, S. 101–102