Peucetijska grobnica plesača

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Freska iz Peucetijskog groba iz V-og vijeka p.n.e, na nekropoli Corso Cotugno u Ruvo di Puglia, Italija

.

Peucetijska grobnica plesača ili grobnica plesačica (italijanski - Tomba delle Danzatrici) je otkrivena 1833. god. na nekropoli Corso Cotugno, u naselju Ruvo di Puglia, Italija. Datirana je na kraj petog stoljeća do sredine četvrtog stoljeća p.n.e, u vrijeme kada su na tom području živjeli pripadnici ilirskog plemena Peuceta.

Grobnica je dobila ime po plesačima koji se pojavljuju na freskama u grobnici. freske su najstariji primjer figurativnog slikarstva u Apuliji. Peuceti su umjetnost slikanja grobnica preuzeli od Etruraca, koji su imali važan utjecaj na njihovu kulturu. Paneli s freskama sada su izloženi u napuljskom Nacionalnom arheološkom muzeju, inv. 9353.

Grobnica je polukomornog dizajna. Šest oslikanih panela prikazuje trideset ili više žena koje plešu, krećući se s lijeva na desno sa isprepletenim rukama, kao da plešu krug oko unutrašnjosti grobnice. Obučene su u hitone i ogrtače, a na glavi imaju velove jarkih boja. U grupi su tri muškarca, koji se razlikuju po bijeloj odjeći. Jedan od njih drži liru.

Skeletni ostaci pokojnika u grobnici jasno su pripadali istaknutom muškom ratniku. Uz skelet je nađen šljem, štit, koplja i bodeži. Među grobnim prilozima su različite vrste keramičkih predmeta: posude, amfore, kantari i neke uljane lampe. Bili su raspoređeni na tlu ili obješeni na zidovima. Keramika je imala simbolički i pogrebni značaj.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Pascale, Enrico (2009). Death and Resurrection in Art. Los Angeles, California: Getty Publications. ISBN 978-0-89236-947-8. 
De Juliis, Ettore M. (2004). „The Etruscans in Apulia”. u: Bernardini, Paolo; Camporeale, Giovannangelo. The Etruscans Outside Etruria. Los Angeles, California: Getty Publications. ISBN 978-0-89236-767-2.