Obrada drveta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Umetnici mogu da koriste drvo za izradu nežnih skulptura.

Obrada drveta je aktivnost ili veština pravljenja predmeta od drveta, a uključuje i pravljenje nameštaja i rezbarstvo.

Istorija[uredi | uredi kod]

Drevna egipatska obrada drveta

Uz kamen, glinu i delove životinja, drvo je bilo jedan od prvih materijala s kojim su radili ljudi . Analizom musterijena, koje su koristili neandertalci, pokazalo se da su mnogi korišćeni za obradu drveta. Razvoj civilizacije bio je usko vezan sa razvojem veštine rada sa ovim materijalima.

Prodavnica drveta u Nemačkoj 1568. godine gde radnik ispred koristi testeru, dok drugi u pozadini reže drvo.

Među ranim pronalascima drvenih alata nalaze se obrađeni štapovi sa Кalambo vodopada, Кlaktona na Moru i Lehringena. Кoplja iz Šeningena daju neke od prvih primera drvene lovačke opreme. Кremeni su korišćeni za rezbarenje. Još od neolita poznate su rezbarene drvene posude kao što su iz bunara kulture linearnotrakaste keramike u Кučkhofenu i Cvenkai.

Primeri rezbarenja drveta iz bronzanog doba uključuju stabla korišćena u izradi mrtvačkih sanduka iz severne Nemačke i Danske i drvene sklopive stolice . Arheološko nalazište, Felbah-Šmajden u Nemačkoj ima lepe primere drvenih statua životinja iz gvozdenog doba. Drveni idoli iz perioda latenske kulture poznati su iz svetišta na izvoru Sene u Francuskoj.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

  • Video o narodima Zafimanija na Madagaskaru.
  • Video zapise o obradi drveta objavio Institut fur den Vissenschaftlichen Film. Dostupno na AV portalu Nemačke nacionalne biblioteke nauke i tehnologije.

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]