Obala u magli

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Le Quai des brumes
originalni poster
RežijaMarcel Carné
ProducentGregor Rabinovitch
ScenarioJacques Prévert
PredložakLe Quai des brumes; autor:
Pierre Mac Orlan
UlogeJean Gabin
Michel Simon
Michèle Morgan
Pierre Brasseur
MuzikaMaurice Jaubert
FotografijaEugen Schüfftan
MontažaRené Le Hénaff
StudioFranco London Films[1]
DistribucijaOsso Films
Datum(i) premijere
18. 5. 1938 (1938-05-18)
Trajanje91 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski

Le Quai des brumes (sh. Obala u magli) je francuski crno-bijeli film snimljen 1938. u režiji Marcela Carnea, koji se smatra jednim od najpoznatijih ostvarenja poetskog realizma, odnosno najuticajnijih ostvarenja međuratne francuske kinematografije.

Predstavlja ekranizaciju istoimenog romana Pierrea Mac Orlana. Protagonist, čiji lik tumači Jean Gabin, je dezerter iz francuske vojske koji dolazi u Le Havre kako bi se pokušao ukrcati na brod za Južnu Ameriku. Radnja prikazuje kako se upozna s mladom djevojkom (čiji lik tumači Michèle Morgan) koja je pobjegla od kuće, te zbog koje će se sukobiti s lokalnim gangsterima.

Obala u magli je, usprkos toga što joj je scenarij bio prepun pesimizma, postigla veliki komercijalni uspjeh i godine 1939. osvojila prestižnu nagradu Prix Louis-Delluc. Njen uticaj na francusku javnost i tadašnju kulturu je bio toliki, da je nekoliko godina jedan od vichyjskih funkcionara upravo taj film optužio za široko rasprostranjeni defetizam na početku drugog svjetskog rata, odnosno poraz u sukobu s Nijemcima 1940. godine.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]