Narod protiv

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Narod protiv (engl. The people versus) popularni je televizijski kviz, proizvod produkcijske kuće Celador (koja je vlasnik licence i za kvizove Želite li da postanete milioner? i Keš taksi (engl. Cash cab). Kviz je emitovan u Velikoj Britaniji na ITV-u od 2000. do 2002. godine.

Pravila kviza[uredi | uredi kod]

Kviz je jedinstven po tome što u njemu gledaoci postavljaju pitanja, šaljući ih putem SMS-a, kao i po tome što ne postoji ograničena novčana suma koju takmičar može osvojiti (isti takmičar može učestvovati u više emisija zaredom, sve dok ne da pogrešan odgovor).

Kviz se sastoji iz više rundi (krugova), koji sadrže po pet pitanja. Jedan zatvoreni krug vrijedi (u Srbiji) 100 hiljada dinara, a gledalac koji je poslao pitanje može osvojiti najviše 30 hiljada dinara. Takmičar ima pravo na ukupno tri zamjene pitanja po krugu. Pitanje se zamjenjuje pitanjem iz takmičareve specijalističke oblasti, koju prijavljuje prije snimanja. Pored tri zamjene, takmičaru na raspolaganju stoji i pomoć DALJE, kojom preskače dato pitanje, a koju može iskoristiti u prvom krugu 4 puta, u drugom tri, u trećem dva i u četvrtom jedanput.