Liver-Eating Johnson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Liver-Eating Johnson
brončana statua Liver-Eating Johnson postavljena na njegovom grobu u Old Trail Townu, Cody, Wyoming
RođenjeJohn Jeremiah Johnston
(1824-07-01)1. 7. 1824.
Little York, Okrug Hunterdon, New Jersey, SAD
SmrtSanta Monica, Okrug Los Angeles, Kalifornija, SAD
Ostala imenaGarrison
Zanimanjegorštak

John "Liver-Eating" Johnson (doslovno: John "Jetrožder" Johnson; 1. jul 1824. - 21. januar 1900) bio je američki pustolov, koji se smatra jednim od najpoznatijih gorštaka, odnosno "planinskih ljudi" koji su se bavili lovom na krzno u Stjenovitim planinama u doba Divljeg zapada.

Johnson, koji je bio rodom iz New Jerseya, se kao adolescent priključio američkoj ratnoj mornarici i sudjelovao u meksičko-američkom ratu. Za vrijeme njegovog trajanja je dezertirao, suočen sa disciplinskim postupkom zbog sukoba sa pretpostavljenim. Johnson je nakon toga pokušao okušati sreću loveći životinje u Stjenjaku i prodajući njihovo krzno. Johnson je, prema svjedočenju suvremenika, imponirao svojom visinom, mišićima i fizičkom snagom.

Prema legendi, Johnson je tamo za ženu Indijanku iz plemena Flathead. Nju je 1847. ubio ratnik suparničkog plemena Crow. Johnson se zarekao na osvetu i krenuo ubijati svakog Crow Indijanca koga bi našao, a nakon toga jeo njihovu jetru (za koju su Crow vjerovali da im je važna u zagrobnom životu. Prema nekim navodima, Johnson je ubio preko 300 Crowa te postao predmet straha među indijanskim plemenima, a čemu je dosta pridonio i njegov spektakularni bijeg iz logora Blackfoota, koji su ga bili nakratko zarobili i namjeravali predati Crowovima. Na kraju su se Johnson i pleme Crow ne samo pomirili, nego i ceremonijalno zbratimili.

Sredinom 1860-ih se nakratko priključio američkoj vojsci te služio u indijanskim ratovima, a 1880-ih neko vrijeme služio kao šerif u nekoliko gradova Montane. Umro je u staračkom domu za vojne veterane.

Johnson je postao predmetom brojnih legendi, kao i zanimanja historičara. Godine 1972. je poslužio kao predložak za protagonista filma Jeremiah Johnson gdje je njegov lik tumačio Robert Redford.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]