Liliom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Liliom (razvrstavanje).
Liliom (Joseph Schildkraut) pokušava dati ukradenu zvijezdu Louise (Evelyn Chard). Fotografija iz predstave održane u njujorškom Theatre Guild 1921.

Liliom (na mađarskom "ljiljan") je kazališni komad iz 1909. koji je napisao mađarski književnik Ferenc Molnar. Glavni junak je Liliom, mladi najavljivač u luna-parku koji, kada mu djevojka Julie ostane trudna, pristaje sudjelovati u pljački kako bi pribavio novac za dijete; pljačka ne uspije, Liliom izvrši samoubistvo, ali nakon šesnaest godina u čistilištu dobije priliku da se na jedan dan vrati na zemlju kako bi učinio dobro djelo za svoju kćer Louise.

Predstava je bila neuspješna prilikom mađarske premijere, ali je kasnije stekla izuzetnu popularnost na pozornicama Evrope i SAD u međuratnom periodu. Nekoliko puta je ekranizirana u obliku igranog filma, od čega je najpoznatija francuska verzija u režiji Fritza Langa. Godine 1939. ju je Orson Welles adaptirao u radio-dramu; iza drugog svjetskog rata su postavljene TV-drame u Njemačkoj i Austriji, a 2011. je postavljena baletna verzija na muziku Michela Legranda.

Ipak, najpoznatiju od svih ekranizacija je predstavljao Carousel, brodvejski mjuzikl znamenitog tandema Rodgers i Hammerstein postavljen 1945. godine, a 1955. adaptiran u istoimeni film.