Kuća Nurije Pozderca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kuća Nurije Pozderca (kuća porodice Pozderac) je bosanski tip kuće sa prepustom, i pripadala je porodici Pozderac. Nalazi se u Cazinu, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik BiH. [1]

Historija[uredi | uredi kod]

Sagradio ju je Ahmet-aga Pozderac, jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa. Arhitektura objekta, raspored prostorija kao i vrsta materijala potvrđuje tvrdnju da je objekat podignut u prvoj polovini XIX vijeka. U toku drugog svjetskog kuća je oštećena od italijanskih i ustaških vojnih formacija. U vlasništvu porodice Pozderac kuća se nalazila sve do 1985. godine kada je prodata Zajednici za kulturu opštine Cazin.

Opis[uredi | uredi kod]

Ovaj tip stambenog objekta rasprostranjen je na teritoriji od Bosanske Krajine pa sve do Sarajeva, ali se njegov karakter mijenja, ovisno o području u kome je sagrađen. U područjima Bosanske Krajine to je tipična odbrambena kuća, dok je u Sarajevu ili nekim drugim krajevima u centralnim i istočnim dijelovima BiH to nešto komforniji objekat, bez izrazito naglašene odbrambene funkcije.

Spratna etaža urađena je od lakih materijala, a podrum i prizemlje, urađeni su od lomljenog kamena sa krečnim malterom kao vezivnim sredstvom. Dio objekta iznad prepusta služi za stanovanje i uzdignut je visoko iznad zemlje. Cijeli sprat kuće je za oko 50 cm. smaknut prema vani. Kuća je podignuta na strmom terenu (razlika nivoa – prizemlje – podrum iznosi oko 2,70 metara), tako da je podrum izveden samo djelimično.

Stanje[uredi | uredi kod]

Godine 1998. i 1999. sredstvima opštine Cazin vršeni su radovi na pokrivanju kestenovom šimlom, zamijenjena vanjska stolarija i izvršeno krečenje fasade objekta. Tokom 2006. – uređen je enterijer i revitalizacija sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva kulture Unsko sanskog kantona.

Literatura[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Rodna kuća Nurije Pozderca”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 9. 2. 2017.