Kraljica od Sabe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kraljica od Sabe, koju pominju Biblija, Kuran i etiopijska istorija, bila je vladar Sabe, koju moderna arheologija smešta u današnji Jemen. Različiti izvori nazivaju je još i Bilkis ili Makeda.

Priča po Bibliji[uredi | uredi kod]

Prema Bibliji, (neimenovana) kraljica Sabe čula je za veliku mudrost kralja Solomona od Izraela, i otputovala u njegovo kraljevstvo sa poklonima, biljkama i začinima za kralja, kako je navedeno u Prvoj knjizi kraljeva. Kraljica je bila zadivljena Solomonovom mudrošću koju je testirala raznim zagonetkama, i bogatstvom, za koje je blagosiljala Solomonovog boga. Solomon joj je uzvratio poklone i ona se sa njima vratila u svoju zemlju.

Priča po Kuranu[uredi | uredi kod]

Kuran nigde ne pominje Kraljicu od Sabe prema imenu, mada je arapski izvori nazivaju Bilkis. Priča je slična biblijskoj. Prema ovoj verziji, Solomonu stižu vesti o kraljevstvu kojim gospodari kraljica, u kome obožavaju Sunce. On šalje pismo u kome preti napadom. Pošto su razmenili poklone, kraljica stiže u Solomonov dvor, gde prima monoteizam i poštovanje Boga.

U islamskim ledendama, Jasir Janam je bio oženjen Balkis, Kraljicom od Sabe. Balkis je bila sestra Šams (Sunca). Njen otac, al-Hadad, je spasao njenu majku koja je bila duh.

Priča prema etiopijskim izvorima[uredi | uredi kod]

Vladarska porodica Etiopije smatra da potiče direktno od Kralja Solomona i Kraljice od Sabe, koja se u etiopijskim pričama zove Makeda. Smatra se da je etiopijska epska istorija kraljeva, „Kebra Negast“ ili „Slava Kraljeva“, zabeležila istoriju o Makedi i njenim naslednicima. Kralj Solomon je, prema ovoj priči, zaveo Kraljicu i sa njom imao sina koji je kasnije postao Menelik I, prvi imperator Etiopije. Drevno društvo koje je preraslo u modernu etiopijsku državu, formirano je migracijama južnih Arabljana preko Crvenog mora i njihovim brakovima sa lokalnim stanovništvom. Drevna kraljevina Etiopije, Aksum, je obuhvatala veliki deo Južne Arabije, uključujući Jemen sve do dolaska islama, a Amharik i Tigraj jezici Etiopije su Semitski jezici. Dokazi o postojanju južnoarabijskih zajednica na tlu današnje Etiopije i Eritreje su rašireni, i uključuju artefakte i drevne sabinjanske zapise. Ništa specifično za Makedu do sada nije iskopano, ali veliki bazen za kupanje u blizini Aksuma i ruševine drevne palate domaće stanovniptvo često povezuje sa njom, iako se smatra da je palata iz mnogo kasnijeg perioda. Verovatno je da su južnoarabijska i etiopijska verzija jedna te ista priča.

Savremeno arapsko viđenje[uredi | uredi kod]

Neki od savremenih arapskih naučnika smeštaju Kraljicu od Sabe ne u Jemen, kako su to činili stariji arapski izvori, nego radije na poziciju vladara trgovačke kolonije na severozapadu Arabije, ustanovljenu od južnoarapskih kraljevstava. Savremeni arheološki nalazi potvrđuju da je takva kolonija postojala, sa južnoarapskim zapisima i artefaktima, iako ništa specifično za Bilkis nije otkriveno do sada.