Kraljevski prerogativ milosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kraljevski prerogativ milosti (engl. Royal Prerogative of Mercy), u engleskoj i britanskoj tradiciji, jedan je od istorijskih kraljevskih prerogativa britanskog monarha po kojem on može pomilovati osuđene osobe, što se neformalno naziva kraljevskim pomilovanjem. Kraljevski prerogativ milosti izvorno je uveden kao sredstvo kojim je monarh mogao ukinuti dosuđene smrtne kazne, no danas se koristi za izmenu bilo koje vrste osude ili kazne.[1]

Zvanično, samo monarh može upotrebiti prerogativ milosti. U komonveltskim kraljevstvima ovo je ovlašćenje delegirano generalnom guverneru date zemlje, što u praksi znači da se ono koristi na molbu vlade, tj. obično ministarstva nadležnog za pravosuđe. Konkretno, u Engleskoj i Walesu upotrebu prerogativa milosti inicira lord kancelar, u Škotskoj to čine škotski ministri, u Kanadi ministar za javnu sigurnost,[2] u Novom Zelandu ministar pravde,[1] a u Australiji to čini javni pravobranilac ili ministar pravde.[3]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „The Governor-General - The Royal Prerogative of Mercy”. Te Kawana Tianara o Aotearoa. Pristupljeno 17.6.2013. 
  2. „Royal Prerogative of Mercy - Fact Sheet”. Parole Board of Canada. 4.11.2008. Arhivirano iz originala na datum 2016-10-03. Pristupljeno 2013-12-27. 
  3. „Royal prerogative of mercy and referral of matters to state and territory courts”. Attorney General's Department. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-17. Pristupljeno 26.12.2013.