Razgovor sa korisnikom:Dcirovic

Izvor: Wikipedia
(Preusmjereno sa Korisnik:Dcirovic)

Nuvola kdict glass.png
Arhive ranijih razgovora


123456789101112


Flood flag

Obrisi mi flood flag. --Kolega2357 (razgovor) 22:57, 1 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Slazem se, ali ne znam kako da ga podesim da stane stamo. --BokicaK (razgovor) 05:13, 3 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Ne radim to preko replace.py (to znam kako se radi), vec preko commonslink.py a nisam uocio da moze da se bira gde stavlja commonscat --BokicaK (razgovor) 07:14, 3 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Šablon

Što je problem botovskih unosa članaka koji je rađen stihijski i bez reda. Pričao sam s Ripperom i on smatra da se tu trebaju učiniti botovske izmjene. Ja sam se namučio danas da postignem da mjesta s 20,000 ljudi idu pod gradove, a ova ispod u naseljena mjesta jer je tu bio potpuno kaos. Da, svjestan sam da ima greška, ali ta greška je sitnica i može se popravit na jedan simple način, a to je - botovski će se svaki ref koji je uz broj stanovnika prebaciti uz godinu, a svaka brojka površine i broja stanovnika će se pisati u čistom obliku, bez točaka i zareza. Grešaka onda neće biti, a kategorizacija će biti ispravna. Ti imaš bota koji je radio slične korisne izmjene, može li se to bezbolno izvesti? :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:25, 4 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Dvanaest tisuća članaka u jednoj kategoriji pri kojoj ne idu svi u nju je još veći kaos od šablona. Kod šablona je bio problem automatska kategorizacija. Ok, ona se mogla maknuti, ali bi onda trebalo ručno pregledat 12,000 članaka i vidjeti koji ide u naseljena mjesta, a koji u gradove. Ovako, napravio sam novi ključ za kategorizaciju, koji je automatski, a jedino što treba je popraviti parametre. Čini mi se da je potonje kratkoročno napornije, ali dugoročno isplativije i zahvaljujem se unaprijed na svoj pomoći :) Pogledaj po člancima tipa Pariz ili Marseille kako bi ti sporni parametri trebali izgledati, a ostalo će sve odraditi šablon sam :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:48, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Kriterij francuske Wikipedije je 20,000 stanovnika. On nije arbitraran. Poanta nije kategoriziranje, poanta je da članke ne treba duplirati u kategorijama gdje to nije suštinski potrebno. Montpellier ne treba biti i u naseljenim mjestima i u gradovima, dovoljno je samo potonje --Biljezim se sa štovanjem,Poe 03:14, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)
I što kad se desi da jedan članak ispadne i upadne u tu kategoriju? Hoćeš ti stalno provjeravati brojke stanovnika? Ovdje i ovdje je vidljivo da je osnovni kriterij brojka od 20,000 stanovnika za općine s gradskim statusom. To kako se oni kategoriziraju na fr.wiki je pak druga stvar i mi ju ne moramo slijediti, a taj kriterij koji ti predlažeš je izrazito fluktuirajući. I ne koristi se ni u jednoj od kategorizacija na sh.wiki
I molim te, zašto si u potpunosti razneredio kategorizaciju s "mjesta" u "mesta" iako je potonja potpuno prazna? I zašto stalno revertaš? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:16, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)


I da, kategorija po broju stanovnika, dakako, ne isključuje jasnu razliku u kategorizaciji naseljenih mjesta i gradova. Ona može ostati, ali nema veze s glavnom kategorizacijom --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:19, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)
I da, valjalo bi promijeniti kategoriju u 'sa' na 's' jer ispred slova p ne ide 'sa', nego 's', dakle gramatički je neispravno. Sad, ne znam kako je u srpskohrvatskom, ali u hrvatskom se ne koristi svugdje 'sa' --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:35, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Pardon? :S Gdje sam ja uvrijedio tebe? Ako jesam, doista se ispričavam na tome! Doista! :/ Ali ne sjećam se da sam igdje ikog uvrijedio. Što se tiče "iživljavanja na radu", ja sam se uhvatio srediti apsolutni kaos koji je postojao u kategorizaciji članaka nastao botovskim unosom. Ja taj doprinos cijenim, ali on ne može biti tako izneređen, a kad sam se već uhvatio sređivanja francuske i kad sam na njega primijenio model kategorizacije koji se ovdje koristi kod svih država, e onda stvarno ne vidim što je tu problem i gdje je tu "iživljavanje" nad nečijim radom. Mi smo imali 4-5 ili pet potpuno identičnih šablona samo za gradove i naseljena mjesta u Francuskoj... 4-5 potpuno identičnih... nije bilo ni razlike u parametrima, jedino je, de facto, bila boja različita. To nije dostojno jednog ozbiljnog enciklopedijskog projekta --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:03, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)
I da, da sad ne bih vodio revert rat... mogu li dobiti objašnjenje zašto se uklanjaju moje promjene na šablonu i u kategorijama? Eto, neću sad revertat, ali zamolio bih za objašnjenje :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:04, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Da, interesantno kako ja uvijek vrijeđam, sam despot i anarhist... no, na stranu to. Pitao sam neinvolviranu third party da procijeni situaciju. Što Orijentolog kaže, ja ću se s tim složiti s obzirom da mu priznajem autoritet na polju geografije i kategorizacije, za koju je on jedini, donedavno, brinuo. S ovim sada što si učinio nije da se ne slažem, ali naprosto nije dovoljno (i što je s gradovima ispod 50,000 stanovnika? Koji je kriterij razlikovanja gradova od naselja?), no ako Orijentolog procijeni da je svrsishodno da tako stoji, ja ću se s tim složiti i to poštovati. Od tebe očekujem isto, a dotad, neka bude sadašnji status quo pa ćemo vidjeti dalje. Mislim da je to zasad najmirnije rješenje --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:14, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)
I oprosti, zašto su šabloni za departmane, tipa ovaj na Wikipediji, a napotpuni su? Koja je njihova svrha ako sadrže nepotpune podatke? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:52, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Toliko o uloženom trudu i nestihijskim botovskim unosima... --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:02, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Ovo je nedostupno? :/ --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:09, 5 avgust-коловоз 2014 (CEST)


Ne razumijem...

Mada mi je jasno da su botovski unosi, kao što sam rekao, grandiozna stvar, nije mi jasan nemar osobe koja kontrolira bot. Dakle, prije nego opet ispadne da se iživljavam na "tvom" radu, upozorio bih samo da je 30. srpnja stvorena kategorija Kategorija:Nogometni treneri po državama, što je u suštini dupla kategorija jer već postoji Kategorija:Fudbalski ili nogometni treneri po nacionalnosti‎. Da ne govorim o kaosu koji je nastao prenošenjem članaka s hr.wiki, koja koristi ne samo drugačiju kategorizaciju već i šablon i cjelokupni princip i sve se to stihijski i bez kontrole i double checka što mi imamo već na ovoj Wiki prenijelo ovdje. Sada, da si dozvolim da budem malo bezobrazan, i kažem da je nogomet "moj" rad i da sam uložio sate i sate da se nogometne kategorije dovedu u red i sad je jedan bot meni... uduplao posao. Molio bih te, samo, da sljedeći put kad se već odlučiš raditi botovske izmjene, da to ne činiš nestihijski nego da provjeriš što imamo i kako bi stvari trebalo kategorizirati, a ne da praviš dupli posao. Unaprijed hvala! --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:52, 17 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Možda je glupo što ti pišem ovde ali ne mogu na sr wiki jer sam blokiran neosnovano na 2 nedelje. [1] Kao povod za blokiranje uzeta je ova jednokratna rasprava sa Trga. Ja nisam nikome ništa slao preko sistema epošte za Wikipediju. Može li se išta učiniti povodomo toga? --Kolega2357 (razgovor) 11:50, 18 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Presentation on bot-generated articles

Hi Dcirovic

In October there will be a convention of Wikipedians from German Wikipedia in Cologne: WikiCon 2014.

On WikiCon I want to give a talk on the history of bot-generated articles in the multi-language Wikipedia. In this presentation I want to give an overview on projects with bot-generated articles, on specific discussions, on pro and contra arguments, and on future perspectives, which are discussed.

Unfortunately I don’t speak Serbo-Croatian, so I want to ask you if you could answer me some questions on bot-generated articles in Serbo-Croatian Wikipedia.

My questions are:

  • When did discussions on bot-generated articles start in Serbo-Croatian Wikipedia?
  • Have there been controversial discussions?
  • What where the arguments for bot-generated articles?
  • What where the most important arguments against it?
  • Have there been votes on bot-generated articles?
  • Has there been something like a test phase?
  • What were the reactions on the test articles?
  • How did the discussions developed over the years?
  • What are the opinions today?
  • What are the plans for future?

It would be also very helpful for me if you could give me some links to the most important discussions on sh:wp. Perhaps I can understand some discussions with a little help from Google translate :-).

Thank you very much and best regards.

--Holder (razgovor) 09:36, 19 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Hi Dcirovic, thank you very much for your answer. Best regards. --Holder (razgovor) 19:11, 19 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Imas email od mene. --Kolega2357 (razgovor) 10:59, 24 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Ratvrstavanje

Samo da proverim je li naslov Попадић (razvrstavanje)‎ namerno ostavljen tako ili se ipak radi o previdu? --Igor Windsor (razgovor) 22:58, 31 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Onemogućen sam da pišem nove članke

U registru nepiše da sam blokiran a zašto onda kad pritisnem da uređujem nove članke da pišem nemogu da ih uređujem neće da se pravi novi članak dali me je to neko blokirao ili očemu se radi unapred hvala na odgovoru.--Nezavisni Urednik Dardaneli799 (razgovor) 03:20, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)

Pronašao sam deo teksta koji je problem ali nemogu da ga idalje ubacim neznam šta je upitanju? Interesuje me sada šta treba da uredim po tom pitanju i pokušavao sam da dodam jezik na srpski ali neće u jezike da se poveže i to je problem unaped hvala na odgovoru.--Nezavisni Urednik Dardaneli799 (razgovor) 04:05, 6 rujan-септембар 2014 (CEST)

Direktorij

Naknadno vidjeh (nakon što sam napisao članak) da si radio Direktorijum. Ja sam ga preusmjerio na svoj članak, a ti pogledaj je li uredu :) --Munjanes (razgovor) 19:56, 9 rujan-септембар 2014 (CEST)

E aferim, ovako je najbolje. --Munjanes (razgovor) 22:20, 9 rujan-септембар 2014 (CEST)

Razgovor:Novak Đoković

Poštovanje! Možeš li molim te kao administrator dati svoj sud na stranici za razgovor Novaka Đokovića vezano za postavljenu temu. Unaprijed hvala. S poštovanjem, --SadarMoritz 16:23, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)