Kopčevec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kopčevec
Kopčevec na mapi Hrvatske
Kopčevec
Kopčevec
Kopčevec na karti Hrvatske
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Dugo Selo
Mikroregija Zagrebačka
Najbliži (veći) grad Dugo Selo
Površina 4,82 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 45.80 N
 - z. d. 16.25 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 624
 - Gustoća 129,46 st./km²
 - Broj domaćinstava 173
Pošta 10370 Dugo Selo
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Kopčevec je naselje u Gradu Dugom Selu, u Zagrebačkoj županiji. Naselje je smješteno u jugozadapnom dijelu Dugog Sela, južno od Zagrebačke ulice, središnje dugoselske ulice, odnosno Radničke i ulice Ružmarina, te sjeverno od želježničke pruge Zagreb-Dugo Selo. Naglom urbanizacijom grada Dugog Sela krajem šezdesetih i početkom sedamdestih godina prošlog stoljeća, malo izdvojeno selo Kopčevec se također ubrzano urbanizira i doslovno se utapa u samo naselje Dugo Selo. Stanovnici Kopčevca, a i dugoselska gradska uprava i administracija, opravdano Kopčevec tretiraju kao sastavni dio samoga grada, što ono ustvari i jest, iako se naselje u državnim statistikama i popisima stanovništva prikazuje kao samostalno naselje. Naselje je sastavni dio prve dugoselske župe "Sv. Martin biskup". Prema zadnjem popisu stanovništva naselje ima 173 kućanstava.

Povijest[uredi | uredi kod]

Obzirom na zemljopisni položaj, sva povijest Kopčevca je vezana za povijest samoga Dugog Sela. Za Kopčevec se smatra da je dobio ime od "kopčati", pastirske igre s dugmadima. U nekadašnjem selu Kopčevcu je postojala kapelica svetog Florijana i Sebastijana u koju su se naselili razbojnici. Stajala je pokraj šume Duga lazina, uz glavnu cestu prema Zagrebu. Kad bi se tadašnji seljaci vraćali sa zagrebačkih tržnica, napadali bi ih razbojnici i oduzimali im novac. Razbojnici su otjerani a kapelica je srušena.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Po popisu stanovništa iz 2001. godine naselje broji 624 stanovnika, najvećim dijelom je mlado i zrelo stanovništvo, dok je starog 11,5%. Prosječna godišnja stopa rasta (1991.-2001.) je 6%.


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Kopčevec treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.