Karbon (tvornica)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karbon - slikarski tuš u staklenoj bočici s plastičnim čepom koji ima gumenu pumpicu i plastično pero, 1980-te godine

Tvornica "Karbon" utemeljena je u Zagrebu 1932. godine. Tada naime s radom počinje tvrtka Günther Wagner k. d./ Pelikan (proizvodnja uredskih i školskih potrepština). Tvrtka Lederer Mavro utemeljena je 1933. (proizvodnja krede i pečatnog voska), a tvrtka Kores d. d. utemeljena je 1934. (proizvodnja kemijskih prepariranih papira i papirnate robe).

Sve te tvrtke spojene su u jednu nakon Drugog svjetskog rata. Tvrtka tada proizvodi pribor za urede i škole: karbon i indigo kopirni papir, matrice, vrpce za pisanje, kabofix ljepila, tinte, tuševe i školske krede za pisanje.

Oko 1950. program je proširen slikarskim priborom: vodenim bojama, temperama, uljanim bojama, voštanim i uljanim pastelama, oplemenjenim tj. parafiniranim papirima, kaširanom aluminijskom folijom i dr.

Godine 1951. dotadašnja tvornica "Pelikan" preimenovana je u "Karbon".

Proizvodnja tvornice "Karbon" preseljena je 1967. god. iz Vlaške 67 u Zagrebu u Zaprešić. Otvoren je i pogon u Blatu na Korčuli.

Tijekom sedamdesetih godina obim Karbonove proizvodnje dosiže vrhunac: tada se, među ostalim, počinju proizvoditi boje "Polikolor" i ljepila "Drvofix".

U lipnju 2001. godine, tvrtka nastavlja s radom pod novim imenom "Karbon - Nova d.o.o."

Literatura[uredi | uredi kod]

Petrić, Kuzma: Karbon, kemijska industrija Zagreb, ljudi i događaji (1932. - 2000.), Zagreb, 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]