Jelena Karleuša

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jelena Karleuša
Lični podaci
Ime po rođenjuJelena Karleuša
Datum rođenja17. 8. 1978. (1978-08-17) (dob: 45)
Mjesto rođenjaBeograd, SR Srbija, SFRJ,
ZanimanjePjevačica
Muzički rad
Period aktivnosti1995—danas
Žanrpop
Diskografska kućaGrand produkcija
Ostalo
Službene stranicekarleusa.com

Jelena Karleuša (Beograd, 17. kolovoza 1978.) srpska je pop pjevačica.

Na estradnu scenu stupa kao šesnaestogodišnjakinja s debitantskim albumom Ogledalce. Iz devedesetih je izašla s hitovima poput pjesama Ko ovu dramu režira, Žene vole dijamante, Jelena, Beznadežan slučaj, Gili gili.

2001. mijenja glazbeni pravac te snima album Za svoje godine s velikim hitovima Ludača i Nije ona nego ja.

2002. za grčku izdavačku kuću Heaven snima album Samo za tvoje oči koji je doživio ogroman uspjeh i donio joj velike hitove Samo za tvoje oči, Manijak, Zar ne, Moj dragi i Još te volim.

Sljedećim albumom Magija doživjela je novi vrhunac svoje karijere, a njen najtiražniji album do tada sadržavao je velike hitove Slatka mala, Upravo ostavljena, Nisi u pravu, Ide maca oko tebe, kao i duetsku baladu sa Sašom Matićem Ne smem da se zaljubim u tebe.

2008. izdaje album JK Revolution s hitovima Tihi ubica, Ko ti to baje, Baš je dobro biti ja.

2010. izdaje najveći hit u svojoj dotadašnjoj karijeri Insomniu koji je u prvih 48 sati imao preko 2 milijuna skidanja s Jeleninog sajta.

U aprilu 2010. godine održala je solistički koncert All about Diva show u Beogradskoj areni pred 15.000 posjetitelja.

2012. izdaje album Diva u tiražu od 400.000 primjeraka koji je u prvom danu prodaje prodan u više od 150.000 primjeraka. Ovaj ujedno i najuspješniji album u Jeleninoj karijeri sadržavao je hitove Krimi rad, Sodoma i Gomora, So, Muškarac koji mrzi žene.

U junu 2013. godine održala je solistički koncert na beogradskom Ušću pred više od 40.000 posjetitelja. Dok nakon koncerta vodi rat s vodećim srpskim medijima i upada u medijski mrak, Jelena se počinje pojavljivati u najtiražnijim svjetskim medijima i televizijskim emisijama zbog sličnosti njenog staylinga s velikim zvijezdama poput Kim Kardashian i Beyonce.

2015. postaje članica žirija u natjecanju Zvezde granda te on postaje najgledaniji televizijski format na Balkanu.

2017. godine se vraća na glazbenu scenu s dva dueta Ostavljam te i Bankina

Karijera:1995.-1999.[uredi | uredi kod]

Jelena Karleuša je kći bivše radijske voditeljice Divne Karleuše i kriminalističkog inspektora Dragana Karleuše.

Jelena Karleuša svoj debitantski album Ogledalce izdala je 1995. godine. Najtiražniji list toga vremena Sabor je Jeleni prognozirao veliku karijeru uz naslov Zvezda je rođena. Nakon svoga prvog nastupa u karijeri na Jugoslovenskim danima estrade dobila je nagradu za “otkriće godine”

Već sljedeće godine izlazi njen drugi album, nazvan Ženite se momci. Jelena je ovaj album izdala za produkcijsku kuću PGP-RTS.

Godine 1997. izlazi i treći pjevačicin album – Veštice, vile koji je donio promjene u njenom vizualnom identitetu. Ovim albumom Jelena poprima svoj upečatljivi stil, posebno se izdvaja iz mase drugih pjevačica i nepovratljivo se diže u estradne visine. Pjesma Ko ovu dramu režira je postala hit koji je obilježio cijelu Jeleninu karijeru. U prilog kultnog statusa ove pjesme govori to što su njene riječi stihovi koji se najviše tetoviraju u Srbiji. Za razliku od prethodnog albuma Jelena je ovaj snimila za produkcijsku kuću Zam. Album je prodan u tiražu od 150.000 primjeraka.

Četvrti album koji je Karleuša izdala bio je Jelena, a najveći hitovi postali su Jelena ("Zovem se Jelena, Jelena"), Kume, Žene vole dijamante; prepjev pesme Şımarık turskog pjevača Tarkana. Četvrti album je jedan od najbitnijih u Jeleninoj karijeri jer joj je donio veliku popularnost. Jelena ovim albumom dodatno učvršćuje svoju poziciju na estradi, te od tinejdžerske zvijezde postaje jedna od najvećih srpskih zvijezda rame uz rame sa starijim kolegama. Album je prodan u tiražu od 300.000 primjeraka.

Peti album je izdala za Grand production 1999. godine, a zvao se Gili gili. Međutim, ubrzo po izlasku CD-a njen tadašnji dečko, Zoran Davidović Ćanda, biznismen, je ubijen od strane kriminalnih klanova. Godinama kasnije na njegovo su se ime počeli lijepiti epiteti vezani uz kriminal od strane novinara s kojima je Karleuša u ratu, a ništa nikada nije dokazano. Karleuša je zbog njegove smrti odmah prekinula promociju. Pjesme Beznadežan slučaj i naslovna numera Gili gili postale su veliki hitovi te ih Karleuša i danas izvodi na svojim nastupima. Jelena je te godine dobila Oskar popularnosti u kategoriji za album godine.

Karijera:2001.-2006.[uredi | uredi kod]

2001. godine je za Best music izdala šesti album te time prekinula diskografsku pauzu, a albumom ostvaruje veliki komercijalni uspjeh i od izdavača dobiva nagradu za prodan tiraž u iznosu od 200.000 primjeraka za samo mjesec dana. Jelena je dobila brojne nagrade za najbolji album godine, pjevačicu godine, hit godine, spot godine, a mega hitovi su postali pjesme Ludača i Nije ona nego ja. Baladu za Zorana posvetila je svom nastradalom vjereniku. Ludača je odredila daljnji tok Jelenine karijere, a ekranizirala ju je visokobudžetnim spotom, neobičnim za to vrijeme i podneblje. Jelena ovim albumom čini žanrovski preokret u svojoj karijeri te od folk pjevačice prerasta u pop zvijezdu.

Godine 2001. Jelena je dobila poziv od Todorisa Kirjakua, vlasnika grčke izdavačke kuće Heaven Music za suradnju. Primjetili su je zbog spota Ludača i željeli su od nje napraviti internacionalnu zvijezdu. Pjesme za Jelenu je napisao najpopularniji grčki kompozitor Phoebus, dok je tekstove napisala Marina Tucaković. Heaven Music je želio da Jelena snimi maksi singl sa četiri pjesme na engleskom jeziku i njima se predstavi svjetskoj glazbenoj sceni. Album – Samo za tvoje oči, nadmašuje uspjeh svih prethodnih koje je snimila, a izdavačka kuća za Srbiju BK saund je platila 250.000 maraka licencu za izdavanje. Na promociji albuma na televiziji radio je čitav tim ljudi, mnogo prije nego što je on bio objavljen. Publika je dugo očekivala nove pjesme, a kada ih je Jelena predstavila, postigla je veliki komercijalni uspjeh.

Spot za pjesmu Manijak je mjesecima puštan negdje u vrijeme Jutarnjeg programa BK televizije, a za njim i spotovi za pjesme Zar ne, Moj dragi i Još te volim koje su također postale veliki hitovi. Jelena je bila najveća i najzastupljenija zvijezda kuće, usprkos Zdravku Čoliću koji je na istoj televiziji u to vrijeme promovirao album Čarolija. Veliki hit postala je i naslovna numera, pjesma Samo za tvoje oči, a ekranizirala ju je najskupljim video-spotom na ovim prostorima do tada. Radi se o brzoj melodiji s jakim orijentalnim uticajama, koju je Karleuša otkupila od Despine Vandi (pjesma Gia). Karleuša je u to vrijeme najavljivala međunarodnu karijeru, budući da je to bio zadatak grčke izdavačke kuće, čija je najveća zvijezda, Despina, tada imala ozbiljnih privatnih problema. Mediji su pisali da su čelnici Heaven Music-a podlegli pristisku Vandijeve i odlučili da novac ulože u nju, a Jelena je raskinula ugovor.

Jelena je 2004. godine sa pjesmom Moli me sudjelovala na Beoviziji. Iako je važila za jednog od favorita publike i medija, samo jedan od osam članova žirija joj je dodijelio poene, zbog čega je završila na jedanaestom mjestu. Kritičari su imali negativno mišljenje o načinu na koji je otpjevala pjesmu, ali su se uglavnom složili da bi Jelena jednog dana napravila sjajan show na Euroviziji.

Godine 2005. Karleuša je izdala osmi album, nazvan Magija. Po broju hitova ovo je bio najuspješniji album u njenoj dotadašnjoj karijeri. Na albumu se našla i pjesma Ne smem da se zaljubim u tebe koju je Karleuša dobila kao bračni poklon, a snimila ju je sa Sašom Matićem. Osim dueta, hitovi s ovog albuma postale su pjesme Nisi u pravu, Ide maca oko tebe, a mega hitovi pjesme Upravo ostavljena i Slatka mala. U spotu za pjesmu Slatka mala, uz Jelenu, koja predstavlja modnu ikonu, igraju tri transvestita. Ovim potezom pjevačica je dobila status gay ikone, a da joj je do takvog priznanja bilo stalo govori njeno kasnije angažiranje u borbi protiv diskriminacije i zaštiti prava LGBT osoba. Jelena je iste godine dobila nagrade za pjevačicu godine, album godine, hit godine, duet godine, ali i Beogradskog pobednika za najbolju pjevačicu desetljeća.

Jelena je ubrzo nakon promocije albuma objavila i spot za pjesmu Upravo ostavljena, koji je odredio tok njene daljnje karijere. Naime, pjevačica je u spotu po prvi put nosila provokativne kožne kostime, kožne rukavice i duge kožne čizme. Dotakla se i religioznih motiva, koristeći se Biblijom. Za potrebe snimanja urađena je fotomontaža Jelene na krstu, što je naišlo na burnu reakciju publike i bijes pojedinih pravoslavnih kršćana. Ovo je bio prvi put da je neka domaća glazbena zvijezda privukla pažnju na taj način.

Karijera:2007.-2010.[uredi | uredi kod]

U junu 2007. otpjevala je u emisiji Grand show pjesmu Casino koja je postala hit, a kojom je najavila svoj novi album. Deveti album u njenoj karijeri je ponio naziv JK Revolution i objavljen je u februaru 2008. godine. Album je otvorila pjesma Tihi ubica koja je zbog spota izazvala brojne kontroverze, ali je usprkos tome postala veliki hit. Zbog toga što su scene u spotu snimane u Karlovačkoj gimnaziji reportaža o Karleuši je završila u Dnevniku RTS-a, a isti je u to vrijeme bio najskuplji spot u našoj regiji. Također, hitovi su postale i pjesme Ko ti to baje i Baš je dobro biti ja. Poslije mjesec dana od pojavljivanja albuma mediji su pisali da je prodan u tiražu od 400.000 primjeraka. Karleuša je te godine dobila "Oskar popularnosti" u kategoriji za najbolji album godine.

2009. izdaje kompilaciju svojih najvećih hitova-Diamond collection na 2 CD-a. Tiraž je rasprodan u rekordnom roku.

2010. godine izdaje najveći hit u svojoj dotadašnjoj karijeri, Insomniu, koja je u 48 sati imala preko dva miljuna skidanja s Jeleninog You Tube kanala. Jelena je pjesmu predstavila u finalu Velikog brata, a veliku pažnju je izazvalo što su se ona i plesači pojavili s crnim kostimima i rogovima na glavi. Pjesma je postala svojevrsni kulturološki fenomen, a o njoj su pisali i svjetski mediji. Karleuša je snimila "backdrop" za ovu pjesmu koji je zbog okultnih elemenata izazvao kontroverze u srpskoj javnosti. U video-uratku se Jelena pojavljuje sa crnom maskom na licu, a pjevač koji je gostovao u pjesmi, Mirza Hamzić, je bio obučen u crno odijelo gavrana.

Iste godine održala je svoj prvi veliki solistički koncert All about Diva show u Beogradskoj areni. Koncert je bio multimedijalni spektakl, s više od 30 plesača i zahtjevnim koreografijama.

Karleuša zatim počinje pisati kolumne za najtiražniji srpski tabloid Kurir. U kolumnama se bavila temama ljudskih prava, zamršenim odnosima na estradi, različitostima, a pisala je i o svome djetinjstvu.

Karijera:2011.-2013.[uredi | uredi kod]

Sljedeće godine Jelena izdaje single Muškarac koji mrzi žene kao uvertiru pred novi album. Karleuša je premijerno izvela ovu pjesmu putem holograma, te je postala prvi izvođač na ovim prostorima koji je na taj način promovirao pjesmu.

2012. izašao je njen jubilarni deseti album- Diva. Album je prema Jeleninim riječima, ali i tvrdnjama produkcijske kuće City records prodan u najvećem tiražu ikada tiskanom u Srbiji od raspada Jugoslavije. Samo u prvih 24 sata Jelena je prodala 150.000 primjeraka, a do kraja tjedna prodan je cijeli tiraž od ukupno 400.000 primjeraka. Zbog golemog interesa album je ponovno tiskan u novom tiražu. Najveći hit postala je pjesma Krimi rad koju je ekranizirala visokobudžetnim spotom. Jedan od njenih najvećih hitova postala je i megapopularna Sodoma i Gomora koja je izazvala pravu buru reakcija dobijajući status kulturološkog fenomena. O posebnom statusu ove pjesme govori to što su se pitanja o njoj našla na testovima opće kulture. Hit je postala i pjesma So za koju je snimila spot.

Viva la Diva show-Ušće[uredi | uredi kod]

2012. godine Jelena najavljuje svoj koncert na beogradskom Ušću, Viva la Diva showspektakl u domaćoj režiji.Koncert koji je tada bio neviđen na našim prostorima mamutska bina,40 igrača,dodatna bina,liftovi,laseri,dodatni led ekrani,scenografija,posebni kostimi i za svaku pijesmu novi aranžman sve se je to uklopilo u ozbiljan projekat pod nazivom ‘’VIVA LA DIVA SHOW’’ na kojem je radilo gotovo 700 ljudi.Odmah po najavi, koncert je dočekala medijska antikampanja svih vodećih srpskih medija.

1 .5. 2013. puštena je zvanična reklama za ‘’VIVA LA DIVA SHOW’’

15. 06. 2013. godine Jelena je izašla na scenu Ušća pred više od 40.000 ljudi. Osim visoke produkcije, i broja posjetitelja, koncert su obilježili pojedini tehnički problemi u vidu funkcioniranja led ekrana. Usprkos tome, Jelena je plakala od sreće zbog velikog broja posjetitelja. Naglasila je kako taj koncert smatra krunom svoje dotadašnje karijere.

Medijski linč i zabrane[uredi | uredi kod]

Nakon koncerta Karleuša je doživjela najveći medijski linč u Srbiji ikada, od strane gotovo svih vodećih srpskih medija, a koji se nastavio tjednima nakon koncerta. Mediji su tvrdili da je koncert bio "debakl", a Ušće prazno. Jelena je ponudila svotu od 100 000 eura svima koji joj pokažu sliku " praznog Ušća" . Karleuša je sve tabloide kazneno gonila, a svoje je dokaze dala u vidu snimaka i broja prodatih karata.

Karleuša uskoro biva zabranjena i na svojoj matičnoj televiziji Pink.

U jednom trenutku Karleuša se našla zabranjena na gotovo svim televizijama, a tada joj je utočiste pružila televizija Prva i Grand produkcija.

2015-2017.[uredi | uredi kod]

2015. godine svjetske medije je tresla afera o kopiranju Karleuše od strane Kim Kardashian. Jelena se zbog ove priče našla u gotovo svim svjetskim medijima, uključujući neke od najpoznatijih svjetskih show buiss emisija. Karleuša se čak dva puta našla u popularnom američkom talk show programu "Wendy Williams", prvi put zbog sličnosti njenog staylinga sa starletom Kim Kardashian, a drugi put s pjevačicom Beyonce Nails.

Iste godine postaje član pjevačkog natjecanja "Zvezde granda" čija je gledanost narasla do vrtoglavih visina, a koje su postale najgledanijim show programom ikada u ovom dijelu Europe, premda je i na samom Grandu bila godinama zabranjena. Jelena je preko desetljeća zabranjena i na nacionalnom servisu te zbog toga ne može ići na Euroviziju usprkos velikim pritiscima javnosti.

Povratak na glazbenu scenu[uredi | uredi kod]

Godine 2017. Jelena Karleuša je prekinula svoju do tada najdužu diskografsku pauzu, te se u finalu "Zvezda Granda" vratila na velika vrata duetima "Bankina" i "Ostavljam te". Pjesma "Bankina" oborila je sve dotadašnje balkanske rekorde prikazivanja u prva 24 sata na You Tube-u, a imala je 1.52 milijuna klikova. Pjesma "Ostavljam te" zabilježila je 1.034 milijuna klikova. Obje su u samo nekoliko sati predstavljanja dospjele na ljestvici "u trendu" na 1. i 2. mjesto u svim ex-Yu republikama, a na kojima su se međusubno izmjenjivale. Osim u ex-Yu državama, pjesme su u Austriji dospjele na drugo mjesto, a visoko su se pozicionirale i u mnogim drugim državama Europske unije. Pjesma "Bankina" je glasovima čitalaca časopisa "Svet" proglašena hitom godine, a Jelena Karleuša je dobila nagradu magazina Story za “muzičku zvezdu godine”. 24. prosinca 2018. izašla je pjesma Milligrama u kojoj je Jelena gost, i koja je postala veliki hit. 29. siječnja 2019. Karleuša je izbacila pjesmu LaJK, s gostom Gazdom Pajom, koju je premijerno izvela u beogradskoj Štark areni na Music awards ceremony.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Jelena je jedna od najskandaloznijih srpskih show buiss ličnosti kao i najveća srpska gay ikona.

2004. godine Karleuša se udala za nasljednika najbogatije srpske obitelji, Bojana Karića. Nakon samo tri mjeseca brak je doživio krah, a mediji su pisali kako je razlog za to bila Jelenina prevara s tjelohraniteljem na zadnjem sjedištu hamera. Jelena je ove navode oštro demantirala, te ulazi u medijsku ilegalu.

2008. godine (u šestom mjesecu) JK se udala za srpskog reprezentativca i nogometnu zvijezdu “Beşiktaşa” Duška Tošića te mu 7. septembra 2008. godine rodila kćer Atinu i 7. septembra 2009. još jednu kćer kojoj su dali ime Nika. Jelena je često isticala kako je njen brak s Duškom njen jedini pravi brak, a kako je prethodni bio "čisti inat".

Zbog stresova uslijed velikog medijskog linča Jelena je 2014. godine doživjela 2 spontana pobačaja.

U dvjema velikim anketama, koje su se provodile među mladima u Srbiji, Jelena se oba puta našla na drugom mjestu kao uzor mladima, odmah nakon Novaka Đokovića, te je oba puta bila jedina žena na toj listi. Drugi put se kao uzor mladima našao i Vojislav Šešelj, te je Karleuša izjavila da joj zbog toga nije čast biti na toj listi, jer ne želi da se njegovo i njeno ime spominje u istom kontekstu.

Karleuša je također poznata kao veliki pristalica LDP-a i Čedomira Jovanovića, te također kao netko tko je mnogo puta osudio ratove i srpsku politiku 90-ih.

Mnogo puta je isticala da joj je kao djevojčici uzor bila pjevačica Lepa Brena.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Godina Naziv albuma Popis pjesama
1995. Ogledalce
  1. Ogledalce
  2. Gde smo pogrešili mi
  3. Biću tvoja
  4. Da mi nisi drag
  5. Najbolja drugarice
  6. Lagao si, lagao
  7. Suze, devojačke
  8. Dala sam ti noć
1996. Ženite se momci
  1. Ženite se momci
  2. Hoću sa tobom
  3. Tvojom ulicom
  4. Moji drugovi
  5. Ne mrzim te ni sad
  6. Sad smo stranci postali
  7. Sad znam
  8. Mogu biti pamuk
  9. A sad idem
1997. Veštice, vile
  1. Antihrist
  2. Veštice, vile
  3. Cicija
  4. Grom nek' ubije
  5. Oko crno
  6. Ko ovu dramu režira
  7. Zemlja se zaustavlja
  8. Košuljica
1998. Jelena
  1. Žena zmija
  2. Ne veruj ženama
  3. Sudbinu poreci
  4. Jelena
  5. Kume
  6. Žene vole dijamante
  7. Kraljica i sluga
  8. Zar sam ja to zaslužila
1999. Gili, gili
  1. Oro osmoro
  2. Beznadežan slučaj
  3. Gili, gili
  4. Zamena za ljubav
  5. Trauma
  6. Naša žena
  7. Lepa mlada
  8. Sve joj moje daj
2001. Za svoje godine
  1. Ludača
  2. Bezobrazna
  3. Pregorela
  4. Bye, bye
  5. Za tobom hodam ja
  6. Pa, naravno
  7. Nije ona nego ja
  8. Mene pale
  9. Balada za Zorana
2002. Samo za tvoje oči
  1. Manijak
  2. Samo za tvoje oči
  3. Pazi se
  4. Moj dragi
  5. Ne, ne, ne
  6. Radoznala
  7. Još te volim
  8. Zar ne
  9. Love
  10. Manijak - rmx
2005. Magija
  1. Slatka mala
  2. Magija
  3. Nisi u pravu
  4. Da te nisam prevarila
  5. Ne smem da se zaljubim u tebe
  6. Upravo ostavljena
  7. Ide maca oko tebe
  8. Krađa
  9. Sve je dozvoljeno
  10. Moli me
2008. JK Revolution
  1. Tihi ubica
  2. Testament
  3. Ko ti to baje
  4. Saki
  5. Casino
  6. Jedna Noć I Kajanje
  7. Pamet U Glavu
  8. Baš Je Dobro Biti Ja (Feat. Marcus)
  9. Mala
  10. Mala (Teatro Mix)
2008. Duet sa Galetom
  1. Mani se
2009. The Diamond Collection
  1. CD 1
  2. CD 2
2012. Diva
  1. Mikrofon
  2. Pucaj u ljubav (Ne vredi)
  3. Krimi rad (feat. Teča)
  4. Savršen zločin
  5. Sodoma & Gomora
  6. Insomnia (feat. Mirza Hamzić Hamza)
  7. Radim na bol
  8. Muškarac koji mrzi žene
  9. Duboko ranjena
  10. Nova religija (Plava Šeherezada)
  11. So (feat. Nesh) [Bonus]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Jelena Karleuša na Wikimedijinoj ostavi

Jelena Karleuša je kći bivše radijske voditeljice Divne Karleuše i kriminalističkog inspektora Dragana Karleuše.

Jelena Karleuša svoj debitantski album Ogledalce izdala je 1995. godine. Najtiražniji list toga vremena Sabor je Jeleni prognozirao veliku karijeru uz naslov Zvezda je rođena. Nakon svoga prvog nastupa u karijeri na Jugoslovenskim danima estrade dobila je nagradu za “otkriće godine”

Već sljedeće  godine izlazi njen drugi album, nazvan Ženite se momci. Jelena je ovaj album izdala za produkcijsku kuću PGP-RTS.

Godine 1997. izlazi i treći pjevačicin album – Veštice, vile koji je donio promjene u njenom vizualnom identitetu. Ovim albumom Jelena poprima svoj upečatljivi stil, posebno se izdvaja iz mase drugih pjevačica i nepovratljivo se diže u estradne visine. Pjesma Ko ovu dramu režira je postala veliki hit koji je obilježio cijelu Jeleninu karijeru. U prilog kultnog statusa ove pjesme govori to što su njene riječi stihovi koji se najviše tetoviraju u Srbiji. Za razliku od prethodnog albuma Jelena je ovaj snimila za produkcijsku kuću Zam. Album je prodan u tiražu od 150.000 primjeraka.

Četvrti album koji je Karleuša izdala bio je Jelena, a najveći hitovi postali su Jelena ("Zovem se Jelena, Jelena"), Kume, Žene vole dijamante; prepjev pesme Şımarık turskog pjevača Tarkana. Četvrti album je jedan od najbitnijih u Jeleninoj karijeri jer joj je donio veliku popularnost. Jelena ovim albumom dodatno učvršćuje svoju poziciju na estradi, te od tinejdžerske zvijezde postaje jedna od najvećih srpskih zvijezda rame uz rame sa starijim kolegama. Album je prodan u tiražu od 300.000 primjeraka.

Peti album je izdala za Grand production 1999. godine, a zvao se Gili gili. Međutim, ubrzo po izlasku CD-a njen tadašnji dečko, Zoran Davidović Ćanda, biznismen, je ubijen od strane kriminalnih klanova. Godinama kasnije na njegovo su se ime počeli lijepiti epiteti vezani uz kriminal od strane novinara s kojima je Karleuša u ratu, a ništa nikada nije dokazano. Karleuša je zbog njegove smrti odmah prekinula promociju. Pjesme Beznadežan slučaj i naslovna numera Gili gili postale su veliki hitovi te ih Karleuša i danas izvodi na svojim nastupima. Jelena je te godine dobila Oskar popularnosti u kategoriji za album godine.

Karijera:2001.-2006.[uredi | uredi kod]

2001. godine je za Best music izdala šesti album te time prekinula diskografsku pauzu, a albumom ostvaruje veliki komercijalni uspjeh i od izdavača dobiva nagradu za prodan tiraž u iznosu od 200.000 primjeraka za samo mjesec dana. Jelena je dobila brojne nagrade za najbolji album godine, pjevačicu godine, hit godine, spot godine, a mega hitovi su postali pjesme Ludača i Nije ona nego ja. Baladu za Zorana posvetila je svom nastradalom vjereniku. Ludača je odredila daljnji tok Jelenine karijere, a ekranizirala ju je visokobudžetnim spotom, neobičnim za to vrijeme i podneblje. Jelena ovim albumom čini žanrovski preokret u svojoj karijeri te od folk pjevačice prerasta u pop zvijezdu.

Godine 2001. Jelena je dobila poziv od Todorisa Kirjakua, vlasnika grčke izdavačke kuće Heaven Music za suradnju. Primjetili su je zbog spota Ludača i željeli su od nje napraviti internacionalnu zvijezdu. Pjesme za Jelenu je napisao najpopularniji grčki kompozitor Phoebus, dok je tekstove napisala Marina Tucaković. Heaven Music je želio da Jelena snimi maksi singl sa četiri pjesme na engleskom jeziku i njima se predstavi svjetskoj glazbenoj sceni. Album – Samo za tvoje oči, nadmašuje uspjeh svih prethodnih koje je snimila, a izdavačka kuća za Srbiju BK saund je platila 250.000 maraka licencu za izdavanje. Na promociji albuma na televiziji radio je čitav tim ljudi, mnogo prije nego što je on bio objavljen. Publika je dugo očekivala nove pjesme, a kada ih je Jelena predstavila, postigla je veliki komercijalni uspjeh.

Spot za pjesmu Manijak je mjesecima puštan negdje u vrijeme Jutarnjeg programa BK televizije, a za njim i spotovi za pjesme Zar ne, Moj dragi i Još te volim koje su također postale veliki hitovi. Jelena je bila najveća i najzastupljenija zvijezda kuće, usprkos Zdravku Čoliću koji je na istoj televiziji u to vrijeme promovirao album Čarolija. Veliki hit postala je i naslovna numera, pjesma Samo za tvoje oči, a ekranizirala ju je najskupljim video-spotom na ovim prostorima do tada. Radi se o brzoj melodiji s jakim orijentalnim uticajama, koju je Karleuša otkupila od Despine Vandi (pjesma Gia). Karleuša je u to vrijeme najavljivala međunarodnu karijeru, budući da je to bio zadatak grčke izdavačke kuće, čija je najveća zvijezda, Despina, tada imala ozbiljnih privatnih problema. Mediji su pisali da su čelnici Heaven Music-a podlegli pristisku Vandijeve i odlučili da novac ulože u nju, a Jelena je raskinula ugovor.

Jelena je 2004. godine sa pjesmom Moli me sudjelovala na Beoviziji. Iako je važila za jednog od favorita publike i medija, samo jedan od osam članova žirija joj je dodijelio poene, zbog čega je završila na jedanaestom mjestu. Kritičari su imali negativno mišljenje o načinu na koji je otpjevala pjesmu, ali su se uglavnom složili da bi Jelena jednog dana napravila sjajan show na Euroviziji.

Godine 2005. Karleuša je izdala osmi album, nazvan Magija. Po broju hitova ovo je bio najuspješniji album u njenoj dotadašnjoj karijeri. Na albumu se našla i pjesma Ne smem da se zaljubim u tebe koju je Karleuša dobila kao bračni poklon, a snimila ju je sa Sašom Matićem. Osim dueta, hitovi s ovog albuma postale su pjesme Magija, Nisi u pravu, Ide maca oko tebe, a mega hitovi pjesme Upravo ostavljena i Slatka mala. U spotu za pjesmu Slatka mala, uz Jelenu, koja predstavlja modnu ikonu, igraju tri transvestita. Ovim potezom pjevačica je dobila status gay ikone, a da joj je do takvog priznanja bilo stalo govori njeno kasnije angažiranje u borbi protiv diskriminacije i zaštiti prava LGBT osoba. Jelena je iste godine dobila nagrade za pjevačicu godine, album godine, hit godine, duet godine, ali i Beogradskog pobednika za najbolju pjevačicu desetljeća.

Jelena je ubrzo nakon promocije albuma objavila i spot za pjesmu Upravo ostavljena, koji je odredio tok njene daljnje karijere. Naime, pjevačica je u spotu po prvi put nosila provokativne kožne kostime, kožne rukavice i duge kožne čizme. Dotakla se i religioznih motiva, koristeći se Biblijom. Za potrebe snimanja urađena je fotomontaža Jelene na krstu, što je naišlo na burnu reakciju publike i bijes pojedinih pravoslavnih kršćana. Ovo je bio prvi put da je neka domaća glazbena zvijezda privukla pažnju na taj način.

Karijera:2007.-2010.[uredi | uredi kod]

U junu 2007. otpjevala je u emisiji Grand show pjesmu Casino koja je postala hit, a kojom je najavila svoj novi album. Deveti album u njenoj karijeri je ponio naziv JK Revolution i objavljen je u februaru 2008. godine. Album je otvorila pjesma Tihi ubica koja je zbog spota izazvala brojne kontroverze, ali je usprkos tome postala veliki hit. Zbog toga što su scene u spotu snimane u Karlovačkoj gimnaziji reportaža o Karleuši je završila u Dnevniku RTS-a, a isti je u to vrijeme bio najskuplji spot u našoj regiji. Također, hitovi su postale i pjesme Ko ti to baje i Baš je dobro biti ja. Poslije mjesec dana od pojavljivanja albuma mediji su pisali da je prodan u tiražu od 400.000 primjeraka. Karleuša je te godine dobila "Oskar popularnosti" u kategoriji za najbolji album godine.

2009. izdaje kompilaciju svojih najvećih hitova-Diamond collection na 2 CD-a. Tiraž je rasprodan u rekordnom roku.

2010. godine izdaje najveći hit u svojoj dotadašnjoj karijeri, Insomniu, koja je u 48 sati imala preko dva miljuna skidanja s Jeleninog You Tube kanala. Jelena je pjesmu predstavila u finalu Velikog brata, a veliku pažnju je izazvalo što su se ona i plesači pojavili s crnim kostimima i rogovima na glavi. Pjesma je postala svojevrsni kulturološki fenomen, a o njoj su pisali i svjetski mediji. Karleuša je snimila "backdrop" za ovu pjesmu koji je zbog okultnih elemenata izazvao kontroverze u srpskoj javnosti. U video-uratku se Jelena pojavljuje sa crnom maskom na licu, a pjevač koji je gostovao u pjesmi, Mirza Hamzić, je bio obučen u crno odijelo gavrana.

Iste godine održala je svoj prvi veliki solistički koncert All about Diva show u Beogradskoj areni. Koncert je bio multimedijalni spektakl, s više od 30 plesača i zahtjevnim koreografijama.

Karleuša zatim počinje pisati kolumne za najtiražniji srpski tabloid Kurir. U kolumnama se bavila temama ljudskih prava, zamršenim odnosima na estradi, različitostima, a pisala je i o svome djetinjstvu.

Karijera:2011.-2013.[uredi | uredi kod]

Sljedeće godine Jelena izdaje single Muškarac koji mrzi žene kao uvertiru pred novi album. Karleuša je premijerno izvela ovu pjesmu putem holograma, te je postala prvi izvođač na ovim prostorima koji je na taj način promovirao pjesmu.

2012. izašao je njen jubilarni deseti album- Diva. Album je prema Jeleninim riječima, ali i tvrdnjama produkcijske kuće City records prodan u najvećem tiražu ikada tiskanom u Srbiji od raspada Jugoslavije. Samo u prvih 24 sata Jelena je prodala 150.000 primjeraka, a do kraja tjedna prodan je cijeli tiraž od ukupno 400.000 primjeraka. Zbog golemog interesa album je ponovno tiskan u novom tiražu. Najveći hit postala je pjesma Krimi rad koju je ekranizirala visokobudžetnim spotom. Jedan od njenih najvećih hitova postala je i megapopularna Sodoma i Gomora koja je izazvala pravu buru reakcija dobijajući status kulturološkog fenomena. O posebnom statusu ove pjesme govori to što su se pitanja o njoj našla na testovima opće kulture. Hit je postala i pjesma So za koju je snimila spot.

Viva la Diva show-Ušće[uredi | uredi kod]

2012. godine Jelena najavljuje svoj koncert na beogradskom Ušću, Viva la Diva show. Odmah po najavi, koncert je dočekala medijska antikampanja svih vodećih srpskih medija.

15. 06. 2013. godine Jelena je izašla na scenu Ušća pred više od 40.000 ljudi. Osim visoke produkcije, i broja posjetitelja, koncert su obilježili pojedini tehnički problemi u vidu funkcioniranja led ekrana. Usprkos tome, Jelena je plakala od sreće zbog velikog broja posjetitelja. Naglasila je kako taj koncert smatra krunom svoje dotadašnje karijere.

Medijski linč i zabrane[uredi | uredi kod]

Nakon koncerta Karleuša je doživjela najveći medijski linč u Srbiji ikada, od strane gotovo svih vodećih srpskih medija, a koji se nastavio tjednima nakon koncerta. Mediji su tvrdili da je koncert bio "debakl", a Ušće prazno. Jelena je ponudila svotu od 100 000 eura svima koji joj pokažu sliku " praznog Ušća" . Karleuša je sve tabloide kazneno gonila, a svoje je dokaze dala u vidu snimaka i broja prodatih karata.

Karleuša uskoro biva zabranjena i na svojoj matičnoj televiziji Pink.

U jednom trenutku Karleuša se našla zabranjena na gotovo svim televizijama, a tada joj je utočiste pružila televizija Prva i Grand produkcija.

2015-2017.[uredi | uredi kod]

2015. godine svjetske medije je tresla afera o kopiranju Karleuše od strane Kim Kardashian. Jelena se zbog ove priče našla u gotovo svim svjetskim medijima, uključujući neke od najpoznatijih svjetskih show buiss emisija. Karleuša se čak dva puta našla u popularnom američkom talk show programu "Wendy Williams", prvi put zbog sličnosti njenog staylinga sa starletom Kim Kardashian, a drugi put s pjevačicom Beyonce Nails.

Iste godine postaje član pjevačkog natjecanja "Zvezde granda" čija je gledanost narasla do vrtoglavih visina, a koje su postale najgledanijim show programom ikada u ovom dijelu Europe, premda je i na samom Grandu bila godinama zabranjena. Jelena je preko desetljeća zabranjena i na nacionalnom servisu te zbog toga ne može ići na Euroviziju usprkos velikim pritiscima javnosti.

Povratak na glazbenu scenu[uredi | uredi kod]

Godine 2017. Jelena Karleuša je prekinula svoju do tada najdužu diskografsku pauzu, te se u finalu "Zvezda Granda" vratila na velika vrata duetima "Bankina" i "Ostavljam te". Pjesma "Bankina" oborila je sve dotadašnje balkanske rekorde prikazivanja u prva 24 sata na You Tube-u, a imala je 1.52 milijuna klikova. Pjesma "Ostavljam te" zabilježila je 1.034 milijuna klikova. Obje su u samo nekoliko sati predstavljanja dospjele na ljestvici "u trendu" na 1. i 2. mjesto u svim ex-Yu republikama, a na kojima su se međusubno izmjenjivale. Osim u ex-Yu državama, pjesme su u Austriji dospjele na drugo mjesto, a visoko su se pozicionirale i u mnogim drugim državama Europske unije. Pjesma "Bankina" je glasovima čitalaca časopisa "Svet" proglašena hitom godine, a Jelena Karleuša je dobila nagradu magazina Story za “muzičku zvezdu godine”.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Jelena je jedna od najskandaloznijih srpskih show buiss ličnosti kao i najveća srpska gay ikona.

2004. godine Karleuša se udala za nasljednika najbogatije srpske obitelji, Bojana Karića. Nakon samo tri mjeseca brak je doživio krah, a mediji su pisali kako je razlog za to bila Jelenina prevara s tjelohraniteljem na zadnjem sjedištu hamera. Jelena je ove navode oštro demantirala, te ulazi u medijsku ilegalu.

2008. godine (u šestom mjesecu) JK se udala za srpskog reprezentativca i nogometnu zvijezdu “Beşiktaşa” Duška Tošića te mu 7. septembra 2008. godine rodila kćer Atinu i 7. septembra 2009. još jednu kćer kojoj su dali ime Nika. Jelena je često isticala kako je njen brak s Duškom njen jedini pravi brak, a kako je prethodni bio "čisti inat".

Zbog stresova uslijed velikog medijskog linča Jelena je 2014. godine doživjela 2 spontana pobačaja.

U dvjema velikim anketama, koje su se provodile među mladima u Srbiji, Jelena se oba puta našla na drugom mjestu kao uzor mladima, odmah nakon Novaka Đokovića, te je oba puta bila jedina žena na toj listi. Drugi put se kao uzor mladima našao i Vojislav Šešelj, te je Karleuša izjavila da joj zbog toga nije čast biti na toj listi, jer ne želi da se njegovo i njeno ime spominje u istom kontekstu.

Karleuša je također poznata kao veliki pristalica LDP-a i Čedomira Jovanovića, te također kao netko tko je mnogo puta osudio ratove i srpsku politiku 90-ih.

Mnogo puta je isticala da joj je kao djevojčici uzor bila pjevačica Lepa Brena.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Godina Naziv albuma Popis pjesama
1995. Ogledalce
  1. Ogledalce
  2. Gde smo pogrešili mi
  3. Biću tvoja
  4. Da mi nisi drag
  5. Najbolja drugarice
  6. Lagao si, lagao
  7. Suze, devojačke
  8. Dala sam ti noć
1996. Ženite se momci
  1. Ženite se momci
  2. Hoću sa tobom
  3. Tvojom ulicom
  4. Moji drugovi
  5. Ne mrzim te ni sad
  6. Sad smo stranci postali
  7. Sad znam
  8. Mogu biti pamuk
  9. A sad idem
1997. Veštice, vile
  1. Antihrist
  2. Veštice, vile
  3. Cicija
  4. Grom nek' ubije
  5. Oko crno
  6. Ko ovu dramu režira
  7. Zemlja se zaustavlja
  8. Košuljica
1998. Jelena
  1. Žena zmija
  2. Ne veruj ženama
  3. Sudbinu poreci
  4. Jelena
  5. Kume
  6. Žene vole dijamante
  7. Kraljica i sluga
  8. Zar sam ja to zaslužila
1999. Gili, gili
  1. Oro osmoro
  2. Beznadežan slučaj
  3. Gili, gili
  4. Zamena za ljubav
  5. Trauma
  6. Naša žena
  7. Lepa mlada
  8. Sve joj moje daj
2001. Za svoje godine
  1. Ludača
  2. Bezobrazna
  3. Pregorela
  4. Bye, bye
  5. Za tobom hodam ja
  6. Pa, naravno
  7. Nije ona nego ja
  8. Mene pale
  9. Balada za Zorana
2002. Samo za tvoje oči
  1. Manijak
  2. Samo za tvoje oči
  3. Pazi se
  4. Moj dragi
  5. Ne, ne, ne
  6. Radoznala
  7. Još te volim
  8. Zar ne
  9. Love
  10. Manijak - rmx
2005. Magija
  1. Slatka mala
  2. Magija
  3. Nisi u pravu
  4. Da te nisam prevarila
  5. Ne smem da se zaljubim u tebe
  6. Upravo ostavljena
  7. Ide maca oko tebe
  8. Krađa
  9. Sve je dozvoljeno
  10. Moli me
2008. JK Revolution
  1. Tihi ubica
  2. Testament
  3. Ko ti to baje
  4. Saki
  5. Casino
  6. Jedna Noć I Kajanje
  7. Pamet U Glavu
  8. Baš Je Dobro Biti Ja (Feat. Marcus)
  9. Mala
  10. Mala (Teatro Mix)
2008. Duet sa Galetom
  1. Mani se
2009. The Diamond Collection
  1. CD 1
  2. CD 2
2012. Diva
  1. Mikrofon
  2. Pucaj u ljubav (Ne vredi)
  3. Krimi rad (feat. Teča)
  4. Savršen zločin
  5. Sodoma & Gomora
  6. Insomnia (feat. Mirza Hamzić Hamza)
  7. Radim na bol
  8. Muškarac koji mrzi žene
  9. Duboko ranjena
  10. Nova religija (Plava Šeherezada)
  11. So (feat. Nesh) [Bonus]
2023. Alpha
  1. KarlyB*tch
  2. Benga
  3. Block
  4. Mashallah (feat. Milica Pavlović)
  5. Alien
  6. Karma
  7. Takita
  8. Rehabilitacija
  9. Lucifer
  10. KarlyB*tch 2

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]