Jedroglavka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jedroglavka
Jedroglavka
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Lampriformes
Porodica: Lophotidae
Rod: Lophotus
Vrsta: L. lacepede
Dvojni naziv
Lophotus lacepede
Giorna, 1809
Sinonimi

Leptopus peregrinus
Lophotes cristatus
Lophotes guntheri
Lophotus capellei
Lophotus cepedianus
Lophotus cristatus
Lophotus lacepedei
Regilophotes guntheri

Jedroglavka (lat. Lophotus lacepede) ili kako se još naziva britka jedroglavka[1], riba je iz porodice Lophotidae. Vrlo se rijetko pojavljuje kod nas, zabilježeno je tek nekoliko slučajeva, a nije mnogo češća ni u Mediteranu. Naime, jedroglavka je stanovnik toplih mora i oceana, koja živi dalje od obale, na dubinama do 100 m[2]. Naraste i do 2 metra duljine i predator je koji se hrani ribom i glavonošcima, a najčešća hrana su joj inćuni i lignje. Izgled jedroglavke je poseban, ima dugačko, trakasto tijelo, koje završava zašiljenim repom, glava i tijelo su srebrenkaste boje, sa točkama u svijetlijim nijansama srebrne, peraje su joj crvenkaste. Iz same glave joj počima rasti leđna peraja, koja se proteže sve do repa. Pokrivena je sitnim svjetlucavim ljuskama. Jedroglavka je oviparna, a jajašca i larva se mogu pronaći među oceanskim zooplanktonom

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Jedroglavka ima poseban način obrane od predatora (najčešći predator je tuna). Kada joj zaprijeti opasnost, jedroglavka izbacuje crnu tekućinu u more, čime se ono zamuti, što omogućuje jedroglavki da pobjegne. tekućinu proizvodi posebna žlijezda na tijelu, a tekućina se čuva u posebnoj vrećici u tijelu. Sličan način obrane razvijen je i kod sipa i hobotnica.

U Jadranu je dosada zabilježeno tek 4-5 slučajeva pojavljivanja ove ribe. Posljednji slučaj se zbio kod Paga, gdje je jedroglavka, vjerovatno zbog hladnoće mora pokušala iskočiti na kopno.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Jedroglavka živi širom svijeta u toplim morima i oceanima, no dosta je rijetka i rijetko se lovi[3]. Najćešća je u oceanima, većinom južno od Ekvatora.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. (sh) Britka jedroglavka[mrtav link] (izor.hr)
  2. (sh) Kaiši i mačevi[mrtav link] (riblje-oko.hr)
  3. (en) Crested oarfish (fishbase.org)

Slike[uredi | uredi kod]

Linkovi[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Jedroglavka
Wikivrste imaju podatke o: Jedroglavka