Jahorina

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostale upotrebe, pogledajte Jahorina (razvrstavanje).


Koordinate: 43° 42′ SG Š; 18° 39′ IGD

Jahorina
Panorama Jahorine sa obiljem planinskih kućica
Panorama Jahorine sa obiljem planinskih kućica
Jahorina na karti BiH
Jahorina

Jahorina je planina u opštini Pale, Republika Srpska, BiH, koja pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica[1] sa 1.916 -{m}-[1] nadmorske visine. Leti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 -{m}- visokim snegom. Jahorina se prostire od 43°39' do 43°47' sjeverne geografske širine i od 18°31' do 18°43 istočne geografske dužine.

Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snega, pogodna klima, 20 kilometara staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najlepše i najpoznatije ski-centre.

Datoteka:Picture 019.jpg
Žičara na Jahorini

Prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosjek visine snežnog pokrivača u februaru iznosi 106 -{cm}-.

Na četrnaestim Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na Jahorini su održane alpske discipline za žene.

Jahorina je od Sarajeva udaljena 30 -{km}-, a od Pala 15 -{km}-.

Poreklo imena[uredi - уреди]

Javorina je originalni naziv planine Jahorine. Naziv je dobila po planinskom ili grčkom javoru (lat. -{acer heldreichii}-), čije je najsevernije stanište ova planina. Ogromna stabla grčkog javora su prirodna atrakcija.

Naziv Jahorina se ustalio za vreme turske okupacije, kada je često menjano slovo V u H. Danas u Istočnom Sarajevu postoje udruženja građana kao što su ženski hor Javorina i planinarsko društvo Javorina u Palama, što govori o svesti povodom ovog stanja.

Slavni ljudi[uredi - уреди]

  • Boban Stanojević , košarkaški trener

Izvori[uredi - уреди]

  1. 1.0 1.1 Jahorina- bijela ljepotica, -{jahorina.ba}-

Vanjske veze[uredi - уреди]