Irazú

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Irazú
Visina 3,432 m
Planinski masiv Cordillera Central
Lokacija
Država  Kostarika
Geologija
Tip kompleksni stratovulkan
Zadnja erupcija 1994. godine

Vulkan Irazú je aktivni vulkan u Kostariki koji se nalazi u blizini grada Cartago.

Naziv vulkana moguće potječe od kombinacije riječi "ara" (točka) i "tzu" (munja), ili pak od iskrivljenog izgovora riječi Iztarú, što je bilo ime indijanskog sela na obroncima vulkana. U Kostariki je vulkan poznat i kao El Coloso (španjolski: Gorostas), zbog katastrofa što ih je izazvao u historiji.

Vrh vulkana sadrži nekoliko kratera, jedan od kojih sadrži i jezero Diego de la Haya, kratersko zeleno jezero varijabilne dubine. Sa svoja 3,432m visine, Irazú je najviši aktivni vulkan u Kostariki. Do vrha se lako dolazi iz San Joséa, iz kojeg vode planinska i autobusna staza. Zbog toga je vulkan popularna turistička destinacija. Na vrhu vulkana nalazi se i nekoliko televizijskih odašiljača za područje glavnog grada.

Ukoliko je vedar dan, s vrha je moguće vidjeti i Atlantski i Tihi ocean. Ipak, takvi su dani prava rijetkost te je vrh vulkana uglavnom prekriven oblacima.

Također, vulkan je dio Nacionalnog parka Irazú, koji se prostire na 2300 ha zemljišta. Nacionalni park sadrži i šume kojima se mogu susresti životinje poput pasanaca, sova, zečeva, lisica, dijetlića i kolibrija.