Pasanci

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pasanac)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pasanci
Pasanac sa oklopom od devet pojasa
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Eutheria
Nadred: Xenarthra
Red: Cingulata
Porodica: Dasypodidae
Illiger, 1811.

Pasanci ili armadili (Cingulata) su rod oklopljenih sisavaca iz porodice - Dasypodidae, koji žive uglavnom po tropskim i suptropskim regijama Centralne i Južne Amerike. [1]

Porodica Dasypodidae jedina je preživjela porodica u rodu Pasanaca, a preostale dvije Pampatheriidae i Glyptodontidae su izumrle.

Većina od 20 vrsta pasanaca živi na otvorenim površinama, poput travnjaka, ali neke vrste žive i po šumama. [1]Svi pasanci imaju oklop sastavljen od niza rožnatih ploča - kolutova, koji im pokriva veći dio tijela, uključujući glavu, a velika većina i oklop po nogama i repu (jedna vrsta gotovo i nema oklopa). Tako postoje pasanci sa tri, šest i devet pojasa kolutova na svom oklopu.

Samo jedna vrsta, Devetopojasni pasanac (Dasypus novemcinctus), živi na jugu Sjedinjenih Američkih Država. [1] Kako nije imao prirodnih neprijatelja proširio po Srednjoj i Južnoj Americi sve do Argentine i Patagonije.

Pasanci su prosječno dugi oko 75 cm (zajedno s repom), jedino Divovski pasanac naraste i do 150 cm i teži do 59 kg, za razliku od njega Vilinski pasanac ima samo 12 do 15 cm.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Armadillo (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 23. 09. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]