Incident leta 1628 Japan Air Lines

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta Aljaske

Incident leta 1628 Japan Air Lines (japanski 日航ジャンボ機UFO遭遇事件) odnosi se na navodni 30-minutni NLO incident koji se odigrao 17. XI 1986. kojeg je vidjela posada japanskog teretnog aviona Boeing 747 dok je bila iznad grada Anchorage, Aljaska.[1] Avion je letio iz Pariza preko Amerike do Tokija.[2] Oko 17:11 sati, osoblje u pilotskoj kabini je uočila dva neidentificirana objekta na nebu sa njihove lijeve strane. NLO-i su se pojavili odozgo i počeli pratiti njihov avion. Iako su bili donekle prikriveni zbog mraka, ono što je izgledalo na potisnike su im svijetlili. Kada su se približili avionu, osvijetlili su kabinu i piloti su osijećali toplinu na licu. Dva NLO-a su otišla, a potom se pojavio treći, puno veći objekt u obliku diska i također je nastavio pratiti avion. Pilot Kenju Terauchi je potom zatražio promjenu kursa. Nakon nekog vremena, taj treći objekt je odletio izvan vidika, te je avion dalje normalno nastavio svoj let.[3]

John Callahan, bivši zaposlenik Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo, tvrdi da je tijekom tog incidenta centrala razgovarala sa japanskim pilotom i imala tri velika, okrugla objekta na radaru. Callahan tvrdi da je nakon toga dobio sastanak sa članovima CIA-e, FBI-a i znanstvenog osoblja američkog predsjednika Ronalda Reagana, kojima je predao cjelokupnu dokumentaciju o incidentu, uključujući izvještaje o radaru.[1] Potom tvrdi da se dogodilo sljedeće:

Nakon što sam im pokazao materijale tri puta, jedan od njih mi je pristupio i rekao: "ovo se nikada nije dogodilo. Nikada nismo bili ovdje. Zaplijenit ćemo sve materijale, a vi se morate zakleti da ćete ovo držati tajnom"... Pitao sam jednog agenta bi li bilo u redu kontaktirati medije o ovom slučaju, a on je rekao: "Ne možete to učiniti. To bi prestrašilo američku javnost. ne smiju znati o ovome".[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Lee Spiegel (13. IV 2012). „UFO Encounters With Airplanes: Pilots, Officials Discuss Potential Safety Hazards”. Huffington Post. 
  2. Shincho, Shukan. „Terauchi's London interview of December 1986”. JAL Pilot's UFO Story Surfaces after 20 Years. JapanToday, ufocasebook. 
  3. Haines, Richard F. (2000). „Aviation Safety in America - A Previously Neglected Factor”. NARCAP Report: 76. Arhivirano iz originala na datum 2009-02-19. Pristupljeno 2015-08-02. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]