I Confess

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
I Confess
kino-poster
RežijaAlfred Hitchcock
ProducentAlfred Hitchcock
ScenarioGeorge Tabori
William Archibald
PredložakNos deux consciences; autor:
Paul Anthelme
UlogeMontgomery Clift
Anne Baxter
Karl Malden
Brian Aherne
O. E. Hasse
MuzikaDimitri Tiomkin
FotografijaRobert Burks
MontažaRudi Fehr
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
22. 3. 1953 (1953-03-22)
Trajanje92 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod2 mil. $ (SAD)[1]

I Confess (sh. Ispovijedam se) je američki crno-bijeli filmski triler u režiji Alfreda Hitchcocka, poznat kao ostvarenje koje se navodi kao najeksplicitniji filmski odraz njegovog katoličanstva.

Radnja se temelji na kazališnom komadu Nos deux consciences francuskog pisca Paula Anthelmea, a smještena je u Kvebek. Protagonist, koga tumači Montgomery Clift, je katolički svećenik kome prilikom ispovijedi počinitelj prizna ubistvo, a što je kasnije prisiljen čuvati kao tajnu, čak i nakon što, sticajem okolnosti, i sam postane optuženikom za isti zločin.

Hitchcock, koji je također producirao film, je bio prisiljen u značajnoj mjeri mijenjati sadržaj u odnosu na predložak, dijelom zbog primjedbi same Crkve, a dijelom zbog usklađivanja sa tadašnjim strogim hollywoodskim cenzorskim kodeksom. Hitchcock je zahvaljujući tome mogao kao lokacije i interijere koristiti crkve u samom Kvebeku. Hitchock je namjeravao za glavnu žensku ulogu angažirati švedsku glumicu Anitu Björk, impresioniran njenim nastupom u filmu Gospođica Julija; od toga je, pak, morao odustati na pritisak šefa studija Jacka Warnera, koji je moralno i politički neprihvatljivim držao Björkinu vanbračnu vezu sa švedskim anarhistom Stigom Dagermanom; zbog toga je angažirana Anne Baxter. Najveće poteškoće Hitchcocku je, međutim, zadao Clift čiji je stil metodske glume i inzistiranje na improvizacijama bio u potpunom neskladu sa Hitchcockovim stilom režije. Iako je I Confess postigao određeni uspjeh, sam Hitchcock sa njim nije bio zadovoljan te se smatra jednim od inferiornijih ostvarenja njegove filmografije.

Godine 1994. je u Kanadi snimljen film Le Confessional čija radnja, između ostalog, prikazuje snimanje I Confess.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 'The Top Box Office Hits of 1953', Variety, January 13, 1954.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Streaming audio[uredi | uredi kod]