Grnčarija

Izvor: Wikipedia

Grnačar je jedno od najstarijih zanimanja kojima se čovek bavi od pamtiveka.

Osnovni postupak je da se izabere odgovarajuća vrsta zemlje koja se potom pomeša sa vodom i dobro premesi. Dobija se testasta masa koja se potom oblikuje u različite oblike.

Pronalaskom grnčarskog točka postupak izrade predmeta koji su okrugli je veoma ubrzan. To se pre svega odnosi na posude kao što su vaze, lonci i sl...

Po završetku izrade predmeta, isti se ostavlja u hladovinu, na promaju, da se suši.

Ako se želi dobiti glazura i boja na gotovom proizvodu, onda se on premazuje, oslikava, materijalima koji imaju funkciju boje.

Grnčarija je potom peče u specijalnim pećima (na drva - primitivnije ili električnu struju - modernije). U zavisnosti od tehnologije pečenja i veličine predmeta, ono može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Posle pečenja, hlađenje mora biti postupno da predmeti nebi popucali. To se i pored najveće pažnje ipak dešava, a obim štete, zavisi od veštine majstora koji to radi.

U Srbiji je najpoznatija grnčarija iz okoline Užica. Tu nedaleko od Užica u selu Zlakuse postoji veoma kvalitetna glina koja se mešanjem sa kvarcnim mlevenim kamenom koristi za izradu lonaca, peka (tepsija za meso)... Nadaleko je čuven Vojnički pasulj, Svadbarski kupus i drugi Užički specijaliteti su pečeni u toj grnčariji i time dobili poseban ukus. Možete se bliže upoznati s načinom izrade i proizvodima grnčara iz Zlakuse putem web prezentacije SZR "MILIĆ" Grnčarija Zlakusa

Postoji i veliki broj umetnika koji se bave grnčarijom. Termin koji oni koriste za sebe je da su keramičari.

Ovde treba pomenuti i porcelan kao najfiniji tip grnčarije, koji je nateži za izradu ali najfiniji i najskuplji. Čuven je češki i kineski porcelan.