Grmečka korida

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grmečka korida na poštanskoj marki Jugoslavije

Grmečka korida je naziv za borbu bikova koja se tradicionalno održava u sjevernom podnožju planine Grmeča, Bosna i Hercegovina

Borba bikova stara je tradicija u Bosni. To je simbol moći na Mediteranu još od vremena prije starih Grka i odvijao se na razne načine. Danas je najpoznatija krvava korida u španskom govornom području.

Za razliku od španske koride, borba bikova u Bosni sadrži humanu dimenziju. Rezultat borbe nije smrt bikova. Bikovi se bore međusobno, na otvorenom polju, i svaki pokušava natjerati suparnika na povlačenje i napuštanje borilišta. Kada jedan od bikova instinktivno osjeti da je slabiji, povlači se.

Borbe bikova je tradicija u mnogim dijelovima Bosne, Like i Dalmacije, ali najdužu tradiciju ima borba na Međeđem brdu, opština Sanski Most. Tradicija je počela 1772. God. U bivšoj Jugoslaviji bila je ovo jedna od najpoznatijih manifestacija, često sa oko 200.000 posjetilaca. Posljednji rat u Bosni i Hercegovini doveo je do premještanja manifestacije u Oštru Luku, na teritoriji Republike Srpske.

Književnik Petar Kočić iskoristio je borbe bikova za svoju priču Jablan.

Interesantno je da se ova manifestacija prenijela na japansko ostrvo Okinavu.

Spoljne veze[uredi | uredi kod]